KRAFT

– Kom til sans og samling

ETTERLYSER REALISME: NVEs Arne Olsen ønsker mer realisme og respekt for faglige vurderinger i kraftlinjedebatten.
ETTERLYSER REALISME: NVEs Arne Olsen ønsker mer realisme og respekt for faglige vurderinger i kraftlinjedebatten. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
23. nov. 2010 - 12:15

På Zero-konferansen på Gardermoen tirsdag tok Olsen et oppgjør med de stadige omkampene om bygging av høyspentmaster.

Prosess

Han viste til at bygging av høyspentlinjen mellom Ørskog og Fardal har ført til fire offentlige høringsrunder hvor det er levert 2 100 skriftlige uttalelser. Det har vært arrangert 32 folkemøter med 2 800 personer, ifølge Olsen.

– Folk etterlyser mer prosess. Min erfaring er at det allerede er for mye prosess. Hvis de vil ha mer, er de selvfølgelig hjertelig velkomne, men det vil ta lenger tid og øke kostnadene i NVE og hos kraftledningsaktørene, sa Olsen.

Les også: Åpner for Hardanger-kabel

Nirvana

Seksjonssjefen var kritisk til at ekspertvurderinger ikke blir tatt seriøst, og kritiserte også noe han kalte et ”professoralt Nirvana”.

– Mange mener veldig sterkt om noe de ikke vet så veldig mye om, sa Olsen, og nevnte professor Frank Aarebrot som eksempel.

Olsen hevdet at likebehandling og forutsigelighet ved utvikling av sentral- og regionalnettet er alvorlig svekket som følge av Hardanger-saken.

– Er faktagrunnlaget og faglige vurderinger i kraftledningssaker irrelevant? Mye tyder på det, sa Olsen.

Les også: – En gladnyhet

– Autonome republikker

Seksjonssjefen viste videre til hvordan kommunene bruker Hardanger-saken som begrunnelse for omkamp, og at nå ønsker til og med Drammen å gjøre om et kraftlinjevedtak som allerede er vedtatt i Olje- og energidepartementet.

– Hvis Kommune-Norge får framstå som autonome republikker, har man tapt, sa Olsen.

Han påpekte at hvis alle linjer kables, vil kostnadene bli langt høyere enn det folk egentlig er villig til å betale.

– Skal de velferdsmette få innfridd krav om å unnlate å tenke på andres kostnader? spurte han retorisk, før han fortsatte:

– Er forsyningssikkerhet noe man ikke vet hva er, før man ikke har det lenger? Dette handler om samfunnsprioriteringer, om hva man vil. Noen hver må komme til sans og samling, også med utviklingen av kraftsystemet, avsluttet Olsen.

Les også: Vurderer kabel i Ørskog

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.