DATATELE

– Kom med pengene, så bygger vi

IKKE STORT NETT: Ingen har sett basestasjonene til Network Norway som skal utgjøre et landsdekkende nett. Det kan ha sammenheng med at det foreløpig er snakk om kun ti basestasjoner....
IKKE STORT NETT: Ingen har sett basestasjonene til Network Norway som skal utgjøre et landsdekkende nett. Det kan ha sammenheng med at det foreløpig er snakk om kun ti basestasjoner.... Bilde: Colourbox
Tone Strøm-Gundersen
5. sep. 2007 - 21:05

– Vi har pengene, men vi vil vite hvordan vi kan få full dekning. Og når jeg sier full dekning, så mener jeg full, sa kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp), da hun onsdag hadde besøk av teleselskapene på sitt kontor.

En knapp uke før valget vil Sp-lederen gjerne forsikre seg og sine velgere om at det ikke skal bli noe digitalt klasseskille mellom sentrum og periferi. Haga vil ha digital allemannsrett ytterst på hver øy og innerst i hver dal.

– Kan dere hjelpe meg med det?, spurte hun teleselskapene.

Hjelper gjerne

– Får vi penger, så bygger vi. Uten statlige midler er det ikke like god butikk å bygge ut alle steder i Norge. Konkurransen mellom Telenor og NetCom tvinger frem utbygging mange steder, men ikke alle steder, sa NetCom-sjef August Baumann.

Telenor presenterte grovanslag for hvordan de ville bruke en milliard: Med utbygging på mindre tettsteder, alle stamveier og tunneler nærmer regningen seg summen Haga disponerer.

– En milliard vil gi mobildekning til 0.2 prosent av befolkningen. Markedet gjør en god del av jobben i Norge, men det kreves nok tiltak for å nå alle, sa dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

Flere hjelpere

Til stede på møtet var også representanter for Network Norway og Nordisk Mobiltelefon Norway AS (NMT).

Matthias Peter i NMT selskap gjentok sin kritikk av staten som han mener satser for ensidig på en teknologi. NMT sitter på annen teknologi som kan gi full dekning, men ikke med GSM eller UMTS.

Network Norway foreslår at staten gir støtte til en operatør etter anbudsprinsippet og sørger for statlige tilskudd til den operatøren. Direktør Geir Løvnes la ikke skjul på at det selskapet burde være hans eget, men fikk laber støtte fra Telenor og NetCom for sitt forslag.

Kommunal- og regionalministeren ber nå selskapene levere skriftlige løsninger til departementet, som skal danne utgangspunkt for den videre oppfølgingen av målet om full dekning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.