SAMFERDSEL

Kollektivtransport på gass

Stavanger: Rogaland Fylkeskommune, Stavangerkommune, Statoil, Lyse Gass, Energiparken, Rogalandsforskningen og StavangerTaxi har inngått en samarbeidsavtale om å etablere en mer miljøvennligkollektivtransport i stavangerområdet.

I førsteomgang skal det etableres en hydrogenfyllestasjon på Statoil-stasjonen påForus. Dette er et ledd i prosjektet Hynor som omfatter hydrogenveien mellomOslo og Stavanger.

– Gjennomdette prosjektet vil vi demonstrere at hydrogen kan produseres fra naturgass påen bensinstasjon og bli et miljøvennlig alternativ som drivstoff tiltrafikantene, sier direktør for ny energi i Statoil, Hanne Lekva.

Sammenmed hydrogenfyllestasjonen etableres en pumpe for naturgass. Lyse gass eransvarlig for å levere naturgass til stasjonen.

– Detteblir den første muligheten for bilister å fylle naturgass i regionen, men viforhandler med flere oljeselskaper med tanke på å etablere fyllestasjoner fornaturgass til biler, sier direktør Torbjørn Johnsen i Lyse.

Lyse gassforhandler med flere andre oljeselskaper om å levere naturgass til deresstasjoner for å selge naturgass til bilister. Foreløpig er det snakk om syvstasjoner. Da vil det bli mulig for siddiser og andre jærbuer å kjøre biler somgår på naturgass.

– De erlangt mer miljøvennlige enn dagens kjøretøyer på bensin og diesel, fortellerJohnsen.

StavangerTaxi vil gradvis konvertere til naturgassdrevne biler, mens det fortsatt erganske uklart om øvrig kollektivtrafikk vil konvertere .

– Jeg kanlove at vi vil vurdere dette nærmere, sier fylkesordfører Roald Bergsaker.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.