SAMFUNNPOLITIKK

Kollektivprisene øker

Dyrt å kjøre kollektivt: Prisene på kollektivtrafikk på skinner har økt med 41,3 prosent de siste ti årene.
Dyrt å kjøre kollektivt: Prisene på kollektivtrafikk på skinner har økt med 41,3 prosent de siste ti årene. Bilde: Mona Strande
Birgitte Ramm
3. juli 2008 - 13:33

Bensinprisen er ikke alene om å ha steget. Kollektivprisene har økt like mye de siste ti årene.

Les også:

Tall fra SSB viser at prisen på kollektivtransport på skinner har steget med 41,3 prosent siden 1998. For kollektivtrafikk på vei, som buss og taxi, har prisene økt med hele 55,2 prosent.

Konsumprisindeksen generelt fra 1998 og fram til i dag har bare vært på 22 prosent. Noe som betyr at kollektivprisene har økt dobbelt så fort som prisen på andre tjenester og varer.

For høy

Leder i Naturvernsforbundet Lars Haltbrekken, synes denne prisstigningen har vært altfor høy:

- En så stor prisstigning lokker ikke akkurat folk til å bruke mer kollektivtrafikk. Det er absolutt nødvendig til å bruke mer penger for å legge til rette for et godt kollektivtilbud.

Overdrevet bensinprisdebatt

Bensinprisene har i den samme perioden steget med 55 prosent. Dette er dermed en lavere prisøkning enn for kollektivtrafikk på vei.

Ifølge Naturvernforbundet har også den totale prisstigningen på eget bilbruk vært lavere enn økningen for kollektivtrafikk.

- Bensinprisdebatten de siste månedene har vært overdrevet, og det blir feil å la denne dominere samfunnsdebatten, mener Haltbrekken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.