MOBIL

Koden som sier når bussen går

Her trenger du ikke å vite hvor du er for å finne ut når neste buss kommer.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. aug. 2010 - 12:38

Du har sikkert opplevd å stå på et busstopp og forsøkt å tyde en bussrute med en masse stedsnavn du ikke kjenner til. Spesielt om du ikke er kjent i området kan dette oppleves vanskelig. Dette er det slutt på for busspassasjerer i Rogaland.

Rogaland Kollektivtrafikk, som kjører busser under merkenavnet Kolumbus, lar brukerne finne ut når bussen går ved å bruke QR-kode. En QR-kode er en slags strekkode som du kan skanne med mobilkameraet ditt. 

Les mer om hva QR-kode er »

Skann bussen

På busstoppene Kolumbus kjører forbi er det satt opp QR-koder du kan skanne med mobilen, så får du opp informasjon om når de neste bussene kommer forbi, og hvor de går hen. QR-koden inneholder egentlig bare en lenke til busselskapets reiseplanlegger på nett, men for deg som bruker er det greit at du slipper å kjenne navnet på bussstoppet for å finne ut når bussen går.

Kolumbus mener at deres implementasjon av QR-kode, som begynte i mars, muligens er den største i Norge. Med over 2800 rutetidoppslag på til sammen 1200 bussholdeplasser til nå kan det se ut til at det stemmer. I løpet av de kommende månedene skal alle holdeplassene være merket med QR-koder.

For å skanne en QR-kode trengs bare en mobiltelefon med kamera og programvare som kan lese koden. Det er også mulig å finne ut når bussen går ved å sende SMS, da alle holdeplassene har en egen kode du kan sende som kodeord.

Skal ta med forsinkelser

Neste steg i planen er at tidene du får opp skal justeres dersom det er forsinkelser. Dette skal på plass når bussene får et sanntidssystem. Dette består av GPS i bussene som rapporterer sin posisjon til en sentral. Med denne informasjonen kan antatt ankomsttid beregnes. Informasjonen kan presenteres på holdeplassen, eller på mobiltelefonen.

Det finnes slike systemer andre steder i Norge, og Kolumbus regner med å få det på plass over de neste to årene.

Det er også planer om å lansere et system som lar brukeren finne nærmeste busstopp ved hjelp av mobilens GPS. Da kan også tiden til neste avgang vises, slik at du vet hvor god tid du har på deg. 

Prøv selv: Skann koden til høyre og se hvordan QR-koden til Kolumbus fungerer.

Kilde: next.kolumbus.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.