KRAFT

Kobler ut strømmen på Romerike

PROBLEMER: Statnett har problemer med to av tre transformatorer på Frogner i Akershus. Det fører til kapasitetsproblemer på strømnettet i området.
PROBLEMER: Statnett har problemer med to av tre transformatorer på Frogner i Akershus. Det fører til kapasitetsproblemer på strømnettet i området. Bilde: Tor Oddvar Hansen
26. jan. 2011 - 09:04

Strømkunder i Aurskog, Sørum, Skedsmo, Fet, Nittedal og Ullensaker/Kløfta kan oppleve strømbrudd på inntil tre timer onsdag. Ved 7.30-tiden onsdag morgen var 4.652 abonnenter uten strøm.

Årsaken er at Statnett har problemer med to av tre transformatorer på Frogner i Akershus. Det fører til kapasitetsproblemer på strømnettet i området.

Kobler ut i tre timer

Hos Hafslund følger de nøye med på strømforbruket utover dagen for å unngå overbelastning på den ene transformatoren som er i drift. Selskapet vil foreta sonevis utkobling av kunder i inntil tre timer.

– Vi følger med minutt for minutt for å se om vi kan koble til strømmen tidligere, forteller informasjonssjef Morten Schaug i Hafslund.

Han forteller at de prøver å skåne kundene sine, men når strømmen må kobles ut, klarer selskapet ikke å sortere ut sykehjem, næringsvirksomhet og andre som har stort behov for strømmen. Også disse vil bli rammet av strømutkoblingen.

– Spar på strømmen

Hos Statnett pågår reparasjonsarbeider for fullt på de to transformatorene.

– Likevel regner vi ikke med at det er mulig å ha begge transformatorene i drift igjen i dag, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NTB onsdag morgen.

Han oppfordrer nå alle på Romerike til å redusere bruken av strøm.

– I den situasjonen vi er i nå, er det viktig for oss å oppfordre folk til å gjøre det de kan for å spare strøm. Den samlede ulempen ved disse problemene kan bli mindre dersom alle gjør sitt for å spare strøm, sier Akselsen.

Det er en kald dag på Østlandet. Ifølge Yr.no var det ventet -16 grader på Lillestrøm klokka 9. For dem som er avhengig av strøm til oppvarming av boliger kan det dermed bli kjøligere innendørs når strømmen kobles ut.

Nødaggregat på Gardermoen

Statnett tror problemene i transformatoren kan ha sammenheng med strømbruddet i området tirsdag ettermiddag, da en entreprenør på Oslo Lufthavn Gardermoen kom i skade for å ødelegge en kabel under arbeider på flyplassen.

Dette førte til et strømbrudd over store deler av Øvre Romerike, fra Skjetten og nordover, og rundt 100.000 strømkunder var berørt av bruddet. 40.000 var i en lengre periode helt uten strøm.

Oslo Lufthavn Gardermoen måtte ty til nødaggregater for å få avviklet flytrafikken normalt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.