NYHETER_BYGG

Knuser trerapport

Den svenske Riksdagens beslutning om å bygge opp et nasjonalt program for å fremme bruk av treprodukter i byggenæringen, begrunnes ut fra feilaktige eller villedende fakta.

Det viser en rapport utført av Chalmers Tekniske Høgskole på oppdrag fra det svenske miljødepartementet.

Chalmers-forskerne har studert seks rapporter, deriblant to rapporter fra Institutet for träteknisk forskning (Trätek) som er bakgrunnen for Riksdagens beslutning. Forskerne påpeker at den største feilen i Träteks studier er fraværet av et livssyklusperspektiv, når man vet at oppvarming i driftstiden utgjør 80 prosent av miljøpåvirkningene.

Ifølge de andre fire rapportene er stål, tre og betong likeverdige som konstruksjonsmaterialer, og valget av bærende materiale har liten betydning sett fra et miljøstandpunkt. Konklusjonen i Chalmersstudien viser at det er mye viktigere å gjøre en innsats innen energiøkonomisering enn valg av materialer i selve bygget.

Norsk Stålforbund, Fabeko og Betongelementforeningen har allerede tatt et initiativ til å utrede lignende forhold i Norge.

- Vi er interessert i å få på bordet en lignende rapport i Norge og har allerede tatt kontakt med et forskningsmiljø i Norge for å sjekke mulighetene, sier Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund til TU.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.