MOBIL

Knusende seier til Apple

Samsung dømt til å betale milliarder i erstatning etter rettsak mot Apple.

Har Samsung kopiert Apples produkter? - Ja, mener juryen, og tilkjenner Apple en erstatning på over seks milliarder kroner (1,049 milliarder dollar) for ugjerningen.

Ikke nok med det. Juryen mente at det ikke var hold i Samsungs påstander om at Apple har brutt deres patentrettigheter. 

Et dobbelt slag i ansiktet for Samsung der, altså.

LES OGSÅ: Slik kunne iPhone sett ut

Søksmål og motsøksmål

De siste ukene har Samsung og Apple kjempet med nebb og klør i rettsalen i San Jose i California. Bakgrunnen er at Apple saksøkte Samsung for det de mener er kopiering iPhones utseende og brudd på patentrettigheter. Samsung har på sin side gått til motsøksmål fordi de mener Apple har forsynt seg med deres teknologi.

Juryen trakk seg tilbake tidligere denne uken, og skulle svare på i alt 700 spørsmål som igjen skulle avgjøre utfallet. Etter to og en halv dag hadde de bestemt seg, og de ni medlemmene var enstemte.

Vant ikke på alle punkter

Selv om Samsung definitivt står igjen som taper, var det ikke en fullstendig seier for Apple. De ønsket en erstatning på 14,5 milliarder kroner (2,5 milliarder dollar), men ble tilkjent under halvparten.

Grunnen til dette er at juryen ikke var enige i at alle Samsung-produktene Apple mente bryter med deres rettigheter faktisk gjør dette.

Sakens kjerne er hvorvidt Samsung har forsynt seg med Apples design og programvarefunksjoner, og hvorvidt disse patentene er gyldige.

LES OGSÅ: Apple vurderte å droppe iPhone

Galaxy S og Galaxy S II

Juryen ga medhold i at mange av telefonene, som Galaxy S i9000 og  Galaxy S II, brøt med Apples rettigheter. Men de fant også at noen av telefonene ikke gjorde dette.

Juryen avgjorde også at Samsungs Galaxy Tab-nettbrett ikke var kopier av Apples iPad-design.

Uansett er dette en knusende seier for Apple, som i bunn og grunn har fått fastslått at Samsung med viten og vilje har kopiert mange elementer fra deres produkter. At juryen mener det er gjort med overlegg betyr at dommeren kan tredoble erstatningsbeløpet

- Sier at tyveri er galt

Apple er ikke overraskende fornøyde med utfallet. Til New York Times sier Apple-talsperson Katie Cotton at de "applauderer retten for å finne Samsungs oppførsel overlagt og for å sende en høy og tydelig beskjed om at tyveri er galt."

Samsung mener på sin side at dommen ikke bør sees på som en seier for Apple, men et tap for de amerikanske forbrukerne.

Salgsforbud neste

Saken er imidlertid ikke over. Mange av produktene er fortsatt i salg, så det skal holdes en foreløpig høring hvor det skal avgjøres om noen av produktene skal få salgsforbud. Apple må levere sine ønsker innen 27. august, og Samsung skal deretter få to uker på å komme med sitt svar. Selve høringen skal finne sted 20. september.

Hva resultatet av rettsaken blir for mobilbransjen ellers gjenstår å se. Det kan tenktes at andre Android-produsenter nå kan gå på lignende smeller i amerikanske rettsaler.

Robert Barr, executive director ved Center for Law and Technology på University of California, Berkeley, sier til New York Times at det nå blir vanskeligere for mobilprodusenter å ape etter Apples produkter.

Han trekker frem Nokias Windows Phone-telefoner som eksempler på produkter som både ser ut og fungerer annerledes enn Apples produkter, og dermed ikke vil rammes av utfallet i Samsung-Apple-rettsaken.

Samsung tapte for øvrig en annen rettsak mot Apple i juli. Den gangen var det Galaxy Nexus og elementer i brukergrensesnittet som var stridens kjerne.

Kilder: Reuters.comTheVerge.comNytimes.com

Les mer om: