KLIMA

Knusende kritikk av Forskningsrådet

Mona Sprenger
24. jan. 2007 - 08:01

Det uavhengige Klageutvalget i Forskningsrådet behandlet klagen fra Nansen-senteret for Miljø og Fjernmåling denne uka.

Utvalget konkluderte med at søknaden må opp på ny.

I klagen rettes det alvorlig kritikk mot Forskningsrådets behandling av det internasjonale storprosjektet "Climate of the Arctic and its role for Europe", som ikke ble funnet verdig en eneste krone.Tar til etterretning

Klageutvalget har gitt klager medhold i at de åtte forskjellige delprosjektene i søknaden ikke har fått en tilstrekkelig vurdering i forhold til utlysningsteksten.

– Vi har ment at søknadsbehandlingen skulle være tilfredstillende. Men vi må ta til etterretning at Klageutvalget mener vi i utlysningen har lovet at de enkelte delprosjektene skulle vurderes mer som om de var enkeltstående søknader, og at dette må dokumenteres skriftlig. Vi tar kritikk på at utvalget finner manglende samsvar mellom våre formuleringer i utlysningen og søknadsbehandlingen, sier adm. direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.– En skandale

I det ellers så fredsæle Nansensenteret er det harde ord som faller.

– Denne saken er en skandale. Det går ikke an å behandle folk på denne måten. Forskningsrådet har opptrådt meget uprofesjonelt, sier direktør Ola M. Johannessen ved Nansensenteret.

Han forventer nå at Forskningsrådet kvalitetssikrer den nye behandlingen av søknaden.

Protest

Johannessen har i protest trukket seg fra et sentralt verv i Forskningsrådet.

Det samme har forskningsdirektør Helge Drange, som er leder for styringskomiteen for prosjektet. Mens direktør Eystein Jansen ved Bjerknessenteret har takket nei til verv.

Inhabilitet?

Professorene mener at de kan dokumentere systematisk forskjellsbehandling av søkere, inhabilitet i fagpanelene og usanne påstander. Flere av disse påstandene har Klageutvalget ikke tatt stilling til:

- Jeg skulle ønske at Klageutvalget også hadde tatt stilling til inhabilitet i fagpanelene. Det hadde vært nyttig med en avklaring for alle parter, sier direktør Eystein Jansen ved Bjerknessenteret.

Dårlig tid

Nå må Forskningsrådet behandle søknaden på nytt.

- Vi har brukt mye tid og krefter på saken. Jeg mener at det er unødvendig at saken har tatt et halvt år, sier Eystein Jansen, som frykter at prosjektet skal bli kraftig forsinket om det får støtte.

1. mars smeller startskuddet for Det Internasjonale Polaråret.

- Dette er en uheldig situasjon. Vi vil handle så raskt det lar seg gjøre, forsikrer Arvid Hallén.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.