Knirkefri sofa med lyddemping

(Bilde: colourbox.com)
DEMPER STØY: Hallgeir Homstvedt (til venstre) og Torbjørn Anderssen har utviklet en designsofa med ekstra lyddempende egenskaper. (Bilde: Truls Tunmo)
SOFA MED VEGG: Sofaen fra LK Hjelle og Norway Says kan slås opp og felles ned etter behov. Brukes den i full størrelse, er høyden 140 cm. Målene for øvrig er 170 cm (lengde største modul) og 85 cm (dybde). (Bilde:  Norway Says)
DEMPER LYD (Bilde: 3D-FOTO:Norway Says)
  • Industri

Nå er det ikke naboer møbeldseignerer først og fremst har tenkt på.

Målet er å lage møbler til eksempelvis kontorlandskap der det er behov for å dempe akustikken i rommet.

Akustisk gransking

– Dette er et nytt felt for oss, og vi har gjort undersøkelser på akustikk generelt og på akustikk i kontorlandskaper i utviklingen av sofaen, sier industridesigner Hallgeir Homstvedt i Norway Says.

Jobber med møbelprodusent

Designerne samarbeider med møbelprodusenten LK Hjelle i Sykkylven i regi av prosjektselskapet Beyond Risør.

Hallgeir Homstvedt og kollega Torbjørn Anderssen startet i januar med utviklingen av sofaen som nå skal produseres av LK Hjelle.

Demper og absorberer

– Det er to elementer som er viktige. Det ene er at sofaen skal dempe lyd for brukeren. Det andre elementet er at sofaen skal dempe lyden i rommet ved at den absorberer og sprer lyden på en best mulig måte, sier Homstvedt.

Hemmeligheten med den lyddempende sofaen er at den er sammensatt av moduler som gjør at den kan endre form og høyde.

Sofavegg

– Det handler om høyde, slik at sofaen kan reflektere lyden som en vegg. Det andre som er viktig, er det utvendige materialvalget som er med på å bremse lyden. Dessuten er kjernen i sofaen tett og hard nok til å dempe forskjellige frekvenser av lyd, sier Homstvedt.

I juni blir sofaen å se hos Beyond Risør. Da arrangeres en utstilling for møbelindustrien i forbindelse med en designkonkurranse i sørlandsbyen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå