Knallstart for støyskjermer i resirkulert plast

Denne støyskjermen som er satt opp langs Furnesvegen ved Vienkrysset i Hamar, er laget av omlag 10 tonn resirkulert plast.

Støyskjermen langs Furnesvegen på Hamar er den første i sitt slag som Innlandet har tatt i bruk. 
Støyskjermen langs Furnesvegen på Hamar er den første i sitt slag som Innlandet har tatt i bruk.  Foto: BD Samferdsel
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. des. 2022 - 11:03

Det er Brødrene Dahl som tidligere i år lanserte en ny versjon av sine modulbaserte støyskjermer, der 100 prosent av materialet i veggene er produsert av plastsøppel. 

Til hver meter planke går det med plast tilsvarende 246 plastflasker, 955 plastposer eller 1232 yoghurtbegre.

Støyskjermelementene kommer i fire standardfarger, og overflaten kan være glatt eller med trestruktur.

- Dette har vist seg å være en svært populær løsning, og med den siste leveransen til  fylkesveien på Hamar, har vi montert opp ti støyskjermer i løpet av relativt kort tid, forteller Stian Auen, leder for DB Samferdsel.

Store miljø- og klimagevinster

Den nye støyskjermen som er satt opp langs Furnesvegen på Hamar er 130 meter lang.

- Det å gjenvinne plast har store miljø- og klimagevinster, og det er en av fordelene med å bygge en støyskjerm som dette. Videre er den 100 prosent resirkulerbar når den ikke har en funksjon som støyskjerm lenger, forteller Claire Bant, senioringeniør innen ytre miljø hos byggherren Innlandet fylkeskommune.

Claire Bant sier det er flere andre fordeler med den nye støyskjermen.

Både støyskjermelementene i plast og rammeverket i metall kan leveres i 100 prosent resirkulerte materialer <i>Foto:  BD Samferdsel</i>
Både støyskjermelementene i plast og rammeverket i metall kan leveres i 100 prosent resirkulerte materialer Foto:  BD Samferdsel

- Skjermen er enkel å bygge, og det er ikke noe mer krevende enn å sette opp andre typer støyskjermer. For å sette opp støyskjermen trengte entreprenøren en gravemaskin i en kort periode for arbeid med fundamentering, mens to personer satt opp selve støyskjermen som «et puslespill», forklarer Bant. 

Sparer også på vedlikeholdet

En annen fordel er at ikke vil være behov for vedlikehold slik som vasking eller beising i støyskjermens levetid på minst 60 år. Dette gjør at fylkeskommunen vil kunne spare penger på vedlikehold. 

Støyskjermen langs Furnesvegen er den første som Innlandet har tatt i bruk. 

- Dette er et slags pilotprosjekt i Innlandet som vi vil evaluere blant annet med tanke på bruk av denne typen støyskjermer andre steder i fylket, sier Bant.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.