Strømpris 2021

Knalldyr strøm og ikke plass til mer kraftimport

Kabelen til Nederland er nede, og det er ikke plass til å ta imot strøm fra Tyskland. 

I dag tidlig hadde både Norden og Baltikum strømpriser på over 2 kroner/kWt. Unntakene er Sør-Norge og Danmark, som slapp unna med en tredel av prisen.
I dag tidlig hadde både Norden og Baltikum strømpriser på over 2 kroner/kWt. Unntakene er Sør-Norge og Danmark, som slapp unna med en tredel av prisen.

Kabelen til Nederland er nede, og det er ikke plass til å ta imot strøm fra Tyskland. 

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Februar startet med rekordhøye strømpriser over nesten hele Norden. Under morgentoppen mellom klokken 08 og 09 1. februar lå strømprisen på over 2 kroner per kilowattime i stort sett hele Norden og Baltikum.

Det samme kommer til å skje under ettermiddagstoppen mellom klokken 17 og 18. Dette skjer fordi det er kaldt og høyt strømforbruk i hele Norden. 

Men sørlendingene slipper likevel unna med under en tredel av prisen. 

Mye vann i magasinene i Sørvest

– Mens det er knapphet på produksjonskapasitet på Østlandet og i resten av Norden, er det mye vann i magasinene og stort produksjonsønske på Sørvest-landet, forklarer Gunnar G. Løvås, konserndirektør i Statnett.

– Den viktigste overføringsbegrensningen er mellom Sør-Vestlandet og Østlandet, her utnyttes kapasiteten for fullt. Derfor blir det prisforskjell mellom Sør-Vestlandet (NO2) og resten av Norden, 

Statnetts kart som viser kraftpris og kraftflyt i Norden, ser man at selv da strømprisen var på sitt høyeste, var det ingen flyt på kraftkablene til Tyskland og Nederland. Dette til tross for at også disse landene hadde samme lave pris som Danmark.

Ikke plass til strøm fra Tyskland

NorNed-kabelen er ute på grunn av en kabelfeil på land i Nederland, og vil ikke være oppe igjen før i april. Løvås sier at dette ikke påvirker dagens høye strømpris, fordi det fortsatt er ledig kapasitet mellom kontinentet og Sør-Norge.

Men heller ikke den nye kabelen til Tyskland importerte strøm i dag: 

– Kapasiteten internt i det norske nettet, i kombinasjon med høy kraftproduksjon på Sør-Vestlandet, gjør at det ikke er «plass til» mer kraftimport, og derfor blir kraftflyten på utenlandskablene lav, forklarer Løvås.

Han mener likevel at det viser at markedsmekanismen fungerer.

– Det er de samme mekanismene som sikrer at Norge gjennomgående har lavest kraftpriser i Europa, med svært lav gjennomsnittspris i 2020, og at vi opplevde negative priser i enkelttimer i høst.

Les også

Kommentarer (65)

Kommentarer (65)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå