KRAFT

Klorer seg fast i italiensk sol

Jannicke Nilsen
17. mars 2008 - 14:24

Det norske selskapet Solkraft AS har fått sin første konsesjon til et solkraftverk i Italia. Det er selskapets første konsesjon i landet, og er på 4 MW.

Flere på vei

- Dette er vel hittil en av de største konsesjonene til produksjon av solkraft som er gitt i Italia, sier administrerende direktør Lars Dysterud Hansen, som betrakter konsesjonen som en viktig milepæl for selskapet.

Solkraft har ytterligere tre konsesjonssøknader til behandling, og enda fem søknader på vei.

Store planer

Gründerselskapet har inngått intensjonsavtale om utbygging av solenergianlegg på inntil 50 MW. Nylig inngikk selskapet en intensjonsavtale med italienske Apri Sviluppo om utbygging av solkraft.

Fra før har Solkraft AS en tilsvarende avtale om å bygge ut 7,4 MW med Statkraft. Her er anslåtte investeringskostnader 150 millioner kroner hver.

- Vi er i samtaler med flere italienske samarbeidspartnere, men ikke alt er signert, og vi vil ikke gå ut med all informasjon før det har skjedd, sier Dysterud Hansen.

Starter i år

Norsk Solkraft planlegger å bygge de første 6 megawatt produksjonskapasitet allerede i år. I de neste årene er planen å øke utbyggingshastigheten til cirka 20 megawatt i 2009 og 35 megawatt i 2010. Målet er å bli et ledende solenergiselskap i Europa.

- Vi har jobbet med å posisjonere oss i Italia de siste fire årene. Landet har fantastiske solforhold og trolig verdens beste subsidieprogram for solenergi. Vi får fast feed-in tariff i tillegg til energiprisen som betyr at vi får betalt over 43-44 eurocent per kilowattime vi leverer til strømnettet. Nå skal vi klore oss fast i Italia, sier Dysterud Hansen.

Selskapet satser også i Hellas og Spania gjennom datterselskaper der, men varsler ett hundre prosent fokus på Italia framover.

Norsk produksjon

Norsk Solkraft bygget Norges største solcelleinstallasjon på taket av Forskningsparken i Oslo i 2006. Selskapet har utviklet og levert festesystemer som gjør installasjon av kraftverk enklere, og også utviklet et høyeffektivt solcellepanel som de nå skal begynne å masseprodusere.

Produksjon av komponenter er planlagt lagt til Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.