IT

Kloke av dataskade

NUMMER ÉN: Flere bedrifter har som viktigste it-prioritet å sikre konfidensiell informasjon, sier Symantecs Hans Peter Østrem.
NUMMER ÉN: Flere bedrifter har som viktigste it-prioritet å sikre konfidensiell informasjon, sier Symantecs Hans Peter Østrem. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
8. sep. 2010 - 11:07

Mange bedrifter har tatt helt nytt grep om it-sikkerheten i løpet av det siste drøye året.

Det viser Symantecs undersøkelse blant små- og mellomstore bedrifter, SMB Information Protection Survey 2010.

Årsaken kan være at nesten halvparten av bedriftene har opplevd å miste kritiske data.



Prio nummer én

Sikring av informasjon har nå førsteprioritet blant disse virksomhetene.

- Årets undersøkelse gir et ganske annet bilde av sikkerhetsbevisstheten enn tilfellet var for 15 måneder siden, skriver Symantec i en pressemelding.



Manglet alt

Da hadde en stor andel av småbedriftene ikke tatt selv de mest grunnleggende forholdsregler.

– For bare litt over et år siden manglet hver tredje SMB selv den mest grunnleggende it-sikring, som antivirus, sier Hans Peter Østrem i Symantec Norge.

– Nå ser vi at sikkerhetsbevisstheten raskt sprer seg fra de store bedriftene og ned til de små. Flere og flere bedrifter har som viktigste it-prioritet å sikre konfidensiell informasjon, som kontotilgang, kundedata og informasjon om ansatte mot så vel driftsuhell som overlagte angrep, sier Østrem.



Eget utstyr

– Vi ser også en trend der dagens medarbeidere ønsker å velge sitt eget utstyr, enten det gjelder smarttelefoner og lesebrett, bærbare pc-er eller mediespillere og minnepinner. Her peker særlig de yngre seg ut, sammen med tekniske ledere og mellomledere, sier han.

Detter er utstyr som ofte er vanskelige å innlemme i bedriftens sikkerhetsmiljø.



Beskytte selv

Derfor blir det viktigere enn noen gang å sørge for at dataene selv og bruken av dem beskyttes.

Tap av minnepinner og telefoner, ukontrollerte Bluetooth-pairinger og hjemmebruk er svært vanskelig å beskytte seg mot på utstyrsnivå.



Nedetid

I tilegg ser Symantec en klar trend til at bedriftene i SMB-markedet i større grad stiller krav til utredning og konsekvensanalyse ved nedetid av sine servere og arbeids stasjoner.

Vurdering av rask gjenoppretting av kritisk utstyr vurderes ut i fra hvilken nedetid bedriften kan tolerere før det blir en reelt tap av produksjonsdata og effektivitet fra sine medarbeidere.



Verre enn kriminalitet.

Den største frykten ifølge de som deltok i undersøkelsen er tap av data og internettangrep.

Langt mindre bekymring ble tradisjonell kriminalitet, naturkatastrofer og terrorisme til del.

Undersøkelsen viser at bedriftene har innsett at de må bruke ressurser på informasjonssikring, som sikring av datamaskiner, backup og gjenoppretting, arkivering og forebygging av driftsavbrudd på it-systemene.



Tap bekymrer

74 prosent av de spurte selskapene er bekymret for å miste elektronisk lagret informasjon.

42 prosent har opplevd å miste konfidensiell eller annen viktig informasjon. Og her har samtlige opplevd økonomisk tap som følge av dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.