NETTARKIV

Klimavennlig klimaanlegg

Anders J. Steensen
28. feb. 2002 - 11:08

Den nye kjøle- og varmeteknologien bærer varemerkenavnet Shecco, melder Norsk Hydro på sin hjemmeside. Teknologien markedsføres av Shecco Technology som inngår i Hydros utviklingsselskap Pronova. Shecco er en energieffektiv og "grønn" kjøle- og varmeteknologi som bruker naturlig forekommende karbondioksid, CO 2.

- Dette er et gjennombrudd i bilindustrien, sier daglig leder Kjell Stenstadvold i Shecco Technology i Hydro Pronova AS. - Vi er meget tilfreds med at Denso, en av de største leverandørene i bransjen, har valgt å satse på vår nye teknologi. Den vil gradvis kunne erstatte KFK-gassene som i dag brukes i bilenes klimaanlegg.

Denso Corporation leverer årlig over åtte millioner klimaanlegg til bilfabrikker over hele verden.

Grønt alternativ

Drivkraften bak utviklingen av Shecco-teknologien har vært å finne alternativer til miljøskadelige KFK-gassene som brukes i dagens klimaanlegg i biler. Shecco har to andre fordeler fremfor dagens klimaanlegg i bil: Den krever 25 prosent mindre energi i drift, og den kan brukes til å varme opp kupeen på kalde vinterdager.

- Shecco-teknologien vil bidra til miljøforbedringer, sier Jan Hurlen, ansvarlig for forretningsutvikling i Shecco Technology. - Denso er de første som tar i bruk vår teknologi, men vi venter at andre snart følger etter. Spesielt har europeisk bilindustri vist stor interesse gjennom ulike forsøksprogrammer de senere årene.

Også i boliger

Høsten 2000 inngikk Denso og Hydro en avtale om bruk av Shecco-teknologien i varmepumper for boliger. Shecco-løsningen gir varmere vann og er mer energieffektiv enn alternative varmepumpeløsninger. Som følge av at "alle" japanere ønsker et morgenbad til samme tid, fremmet energiselskapene i de største byene den norske løsningen for å redusere toppbelastningen i nettet. Flere tusen enheter er solgt i Japan siden produktet kom på markedet sommeren 2001.

Shecco er forkortelse for Sustainable Heating and Cooling with natural CO 2 - på norsk bærekraftg varme og kjøling ved bruk av naturlig CO 2. Selve patentet ble utviklet i 1989 av avdøde professor Gustav Lorenzen ved NTNU. Teknologien gir en svært kompakt, ikke forurensende varmeveksler alternativt kjøleapparat. Norsk Hydro Pronova har videreutviklet systemet med en rekke nye patenter. Blant annet utvikles deler av kjølerne ved Hydros forskningssenter på Karmøy. Utviklingen foregår i nært samarbeid med Sintef.

Les mer om Shecco Technology finnes på www.shecco.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.