NETTARKIV

Klimavariasjoner

11. jan. 2001 - 13:33

Årsaken til disse variasjonene må finnes i kosmos.

Partikkelstrømmer ut fra solen kan være en forklaring. De er sammensatt av elektroner, protoner, nøytroner og nøyterinoer, som trenger langt ned i jorden og tilfører den energi. Er det riktig at grunnens temperatur nå øker betydelig mer enn luftens?

I mine unge år ble det sagt at islandske geysirer måtte fôres med såpe for å tilfredsstille turister. Gjøres dette fremdeles?

Mellom maksimum av solflekker og topper i temperatur synes det alltid å ha vært noen års forsinkelse. Er dette studert? Engang har jeg sett et diagram som viste at “lille istid” fulgte etter en lang periode med usedvanlig liten solflekkaktivitet. Samme diagram viste at solflekkaktiviteten i de siste femti år har vært uvanlig høy. Kan det diagrammet fremskaffes? Er det i så tilfelle korrekt?

Hvis diagrammet stemmer, er det feil å fokusere for sterkt på drivhuseffekt som følge av CO2-utslipp. Kunsten å overleve i strøk som blir plaget av flommer eller sterk sommervarme, kan være viktigere.

Erik Ødegård

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.