ENERGI

Klimatvilende lesere neppe triste etter Haag-fiasko

26. nov. 2000 - 14:07

Leserne av tekblad.no er neppe miljøbevegelsens fremste tilhengere. Et flertall av dem som deltok i spørreundersøkelsen om klimaspørsmål, mener at klimatiltak er unødvendig.

Spørsmålet vi stilte var hva Norge kan gjøre ut fra erkjennelsen om at noe er i ferd med å skje med klimaet vårt. De fleste forskere peker på at mye av endringen skyldes menneskelig aktivitet.

Det godtar tydeligvis ikke ingeniører og andre tekblad-lesere. Hele 41 prosent mener at klimatiltak er unødvendig - ja faktisk det rene sludder.

35 prosent svarer at løsningen er statlig finansiert og styrt forskning og utvikling på ren energi.

12 prosent svarer at privat utvikling av miljøvennlige energiformer er fornuftig, mens de resterende 12 prosent mener at oljefondet er naturlig finansieringskilde for klimatiltak.

Miljøtilhengere, med Bellona i spissen, fortviler over det resultatløse klimamøtet i Haag. Der skulle målene om utsillpsreduksjoner fra Kyoto-avtalen fra 1997 utmesiles og vedtas. USA sto i fremste rekke for å få omfattende skogplanting inn som klimatitak for selv å slippe å redusere sine utslipp. Skog binder som kjent CO2, men nyere forskning stiller spørsmål ved effekten.

Sammenbruddet i Haag betyr at presset på utvikling av ny og mer miljøvennlig teknologi ikke får den dytten i baken som ellers kunne blitt resultatet.

Bellona-leder Frederic Hauge har ved flere anledninger uttalt at skjerpede miljøkrav vil fremme utvikling av teknologi og at eksisterende, mer klimavennlige teknologier vil bli tatt i bruk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.