KLIMA

Klimatukling mer aktuelt

KLIMAMANIPULERING: Det å gjøre skyer hvitere er ett av mange klimatiltak, blant annet foreslått av danske Bjørn Lomborg. Britiske Royal Society mener dette tiltaket kan påvirke nedbørsmønstrene over land på en uheldig måte.
KLIMAMANIPULERING: Det å gjøre skyer hvitere er ett av mange klimatiltak, blant annet foreslått av danske Bjørn Lomborg. Britiske Royal Society mener dette tiltaket kan påvirke nedbørsmønstrene over land på en uheldig måte. Bilde: Illustrasjon, Simen Håkonsen
Kjetil Malkenes Hovland
12. feb. 2010 - 10:44

Klimamanipulering – eller geoengineering – har fått stadig større oppmerksomhet både fra klimaforskere, politikere og media.

I mars skal klimaforskere møtes på en global konferanse hvor de skal diskutere storskala metoder for bevisst å påvirke klodens klima.

Teknisk Ukeblad hadde i januar et større oppslag om ingeniørløsningene som kan bli aktuelle etter at København-toppmøtet endte med en uforpliktende klimatekst: Les saken her

Reiser til California

Konferansen finner sted i California i mars. Blant temaene er spørsmålet om man bør prøve å stoppe global oppvarming ved å reflektere sollyset eller gjødsle havet med jernspon for å øke farten på naturlige sykluser.

Mange forskere frykter at det blir nødvendig å bruke omstridte ingeniørtiltak som kan få uante følger, fordi politikerne ikke klarer å bli enige om kraftige nok kutt i CO2-utslippene.

Eksperter fra en rekke land er invitert til møtet. De vil diskutere de mange teknikkene som er oppsummert i artikkelen du finner lenke til ovenfor. De vil også diskutere hvilke regler som trengs for å unngå skadelige følger.

– Er allerede i krise

– Mange mener vi må vente med disse tiltakene til det blir krise. Vel, folk i Arktis kan jo si at de allerede er i en krise, sier Mike MacCracken til avisen The Guardian.

Han er ekspert på global oppvarming ved Climate Institute i Washington, som har ansvaret for det vitenskapelige programmet for konferansen i mars.

– Det er vanskelig å se hvordan klimakutt kan redde Arktis, og det er en stor risiko å ta hvis vi mister Arktis, ikke bare for den regionen men for resten av verden. Så finnes det andre måter å redde den på? spør han.

Mange klimaforskere advarer mot at utslipp av klimagasser kan øke temperaturen på kloden med mange grader i gjennomsnitt, noe som kan gi utfordringer som vannmangel og ustabil matforsyning.

Skrekk og advarsel

Konferansen i California følger modellen til en stor forskerkonferanse om genmodifisering i 1975, som etablerte kjørereglene for å beskytte befolkningen mot genmodifiserte planter og dyr.

Konferansen i California følger modellen til en stor forskerkonferanse om genmodifisering i 1975, som etablerte kjørereglene for å beskytte befolkningen mot genmodifiserte planter og dyr.INGENIØRMETODER: Dette er noen av teknikkene for klimapåvirkning som studeres: skip som slipper ut damp og gjør skyene hvitere, speil i verdensrommet og hvite overflater som reflekterer solen, ballonger som slipper ut aerosoler og skygger for solen, og kunstige trær som fanger CO2. Simen Håkonsen

Dette banet vei for gjennombrudd som økt produksjon av insulin gjennom modifiserte bakterier. Konferansen den gang var på Asilomar-senteret i Monterey, og konferansen i mars blir samme sted.

På lignende måte kan kanskje også konferansen om klimamanipulering bane vei for et internasjonalt regelverk, etablering av overvåkningsinstanser og på sikt gjennomføring av storskala forsøk.

– Som Dr. Strangelove

Kravene om mer forskning på klimamanipulering kommer nå for fullt, og en rekke land har egne programmer for dette. Også Universitetet i Oslo forsker nå på klimamanipulering.

Den britiske regjeringen åpner for å se mer på denne forskningen og på å utføre noen større eksperimenter. Men forskerne mener man må ha gode metoder for å stoppe forsøkene fra å gå galt.

– Vi må også være forsiktige med hvordan vi kommuniserer disse ideene, for noen av dem høres litt ut som Dr. Strangelove, sier MacCracken.

Det er en henvisning til Peter Sellers-filmen fra 1964 hvor en gal general setter i gang full atomkrig og dommedag.

Advarer mot «geo-pirater»

Dette er også bildet naturvernere tegner av noen av ingeniørmetodene som er studert så langt, som gjødsling av havet.

En rapport gruppen ETC laget for det svenske naturvernforbundet kaller tilhengerne av klimamanipulering for «geo-pirater» og advarer mot at «det er seriøs risiko for at verden velger løsninger som skaper nye globale problemer».

Det er det amerikanske Climate Response Fund (CRF) som står bak konferansen. Selskapet støtter forskning på klimamanipulering. Lederen for CRF, Margaret Leinen, har ifølge Guardian fått kritikk fordi sønnen hennes driver firmaet Climos som utvikler teknikker for å gjødsle havet med jernspon. Leinen er selv tidligere sjefsforsker i Climos, men sier hun er helt ute av selskapet og at hun forsøker å unngå interessekonflikter.

Frykter følgene

Konferansen i California tar selvfølgelig også for seg hvilke utilsiktede følger de ulike teknikkene kan gi. Britiske Royal Society har oppsummert en rekke av tiltakene i en rapport i høst, omtalt i artikkelen du finner lenke til ovenfor.

Royal Society advarer blant annet mot å tukle med havet ved å tilføre jernspon, fordi man ikke aner hva det vil gjøre med det ekstremt kompliserte økosystemet som forskerne fortsatt er langt unna å forstå fullt ut.

Her kan du se Teknisk Ukeblads grafiske fremstilling av de mest omtalte formene for klimamanipulering, inkludert britiske Royal Societys vurderinger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.