KLIMA

Klimaskeptiker vil berge klimaet

GLOBAL OPPVARMING: Bjørn Lomborg lanserer flere midler i kampen mot global oppvarming, og tar til orde for en skatt på klimautslipp. Da kan man bruke 100 milliarder dollar i året på klimatiltak.
GLOBAL OPPVARMING: Bjørn Lomborg lanserer flere midler i kampen mot global oppvarming, og tar til orde for en skatt på klimautslipp. Da kan man bruke 100 milliarder dollar i året på klimatiltak. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
1. sep. 2010 - 08:37

I en årrekke har han vært en av de mest kjente klimaskeptikerne i verden.

Nå jobber Bjørn Lomborg mest med å finne løsninger på den globale oppvarmingen.

I en ny bok som kommer neste måned skriver han at klimaendringer er «en utfordring menneskeheten må takle».

Vil bruke 100 mrd.

Lomborg skriver ifølge avisen The Guardian: «Ved å investere 100 milliarder dollar i året kunne vi løse problemet med klimaendringer i løpet av dette århundret».

Lomborg er tidligere blitt omtalt som en Adolf Hitler av Rajendra Pachauri, lederen for FNs klimapanel. Nå sier Pachauri at den nye boken gir et vell av nyttig informasjon og stiller viktige spørsmål ved hva vi som faktisk kan gjennomføres av klimatiltak.

Bjørn Lomborg
Lomborg er tidligere blitt omtalt som en Adolf Hitler av Rajendra Pachauri, lederen for FNs klimapanel. Nå sier Pachauri at den nye boken gir et vell av nyttig informasjon og stiller viktige spørsmål ved hva vi som faktisk kan gjennomføres av klimatiltak.BEKJEMPER GLOBAL OPPVARMING: Bjørn Lomborg, her fotografert under klimatoppmøtet i København. Kjetil Malkenes Hovland

Lomborg peker på klimavennlige løsninger som vind-, bølge-, sol- og atomkraft, samt mer arbeid med klimamanipulering. En av metodene han selv har lansert er å gjøre skyer hvitere, som Teknisk Ukeblad har omtalt grundig tidligere: Les saken her

Ønsker skatt på klimautslipp

I intervjuet med The Guardian sier Lomborg at han vil finansiere de nødvendige investeringene gjennom en skatt på klimautslipp. Denne skatten kan i tillegg gi 50 mrd. dollar til å forberede seg på klimaendringer, som bygging av diker. I tillegg vil han sette av 100 mrd. dollar til helseformål.

Det avisen kaller klimaskeptikerens snuoperasjon kommer i en tid hvor de globale klimaforhandlingene står på stedet hvil.

I tillegg har det vært mye kritikk mot fremgangsmåten til FNs klimapanel i klimadebatten. Et utvalg frikjenner mesteparten av vitenskapen i rapporten, men peker på flere feil som har vært gjort, og at klimapanelet bør endres.

– Ikke verdens ende

Lomborg gjør selv et poeng av at han ikke har fornektet den globale oppvarmingen. Han har bare sagt at klimaendringer ikke er så farlige som mange miljøvernere har hevdet.

– Mitt poeng har alltid vært at dette ikke er verdens ende, sier Lomborg til The Guardian.

Lomborg har trolig en meningsfelle i tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre. Han sammenligner miljøvern med religion i en artikkel i det siste nummeret av Samtiden. Myhre trekker særlig frem troen på dommedag som et typisk trekk både i religioner og i deler av miljøbevegelsen: Les kortversjonen i denne Dagbladet-kronikken

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.