KLIMA

Klimasamtaler mellom USA og Kina

Samtidig som store områder i verden er rammet av hetebølger, har verdens to største utslippsnasjoner restartet klimasamtaler.

USAs spesialutsending for klima John Kerry og den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi håndhilser før møtet i Beijing tirsdag.
USAs spesialutsending for klima John Kerry og den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi håndhilser før møtet i Beijing tirsdag. Foto: Florence Lo
18. juli 2023 - 16:12

– Klimaet, som du vet, er et globalt spørsmål, ikke et bilateralt spørsmål. Det er en trussel mot hele menneskeheten, sa den amerikanske klimautsendingen John Kerry i Beijing tirsdag.

Her hadde han samtaler med toppdiplomaten Wang Yi, som er utenrikssjef i det kinesiske kommunistpartiet.

Kerry sa at USAs president Joe Biden er forpliktet til å sikre stabilitet i forholdet mellom USA og Kina, i tillegg til samarbeidet for å bekjempe klimaendringene.

– Stor utfordring

Senere på dagen traff Kerry Kinas nye statsminister Li Qiang, som kalte global oppvarming «en ekstremt stor utfordring».

Kina og USA er landene i verden med størst utslipp av klimagasser. Samtaler mellom de to stormaktene var svært viktige i arbeidet fram mot den globale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

Regjeringen i Kina stanset imidlertid sine klimasamtaler med USA i fjor, etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi besøkte Taiwan.

Besøket provoserte regimet i Beijing, som anser selvstyrte Taiwan som en del av sitt territorium.

Tolv timers møte

Klimasamtalene ble gjenopptatt mandag, da Kerry møtte den kinesiske klimautsendingen Xie Zhenhua i Beijing. Drøftingene varte i nesten tolv timer.

Dette var likevel ikke nok, for planen var å fortsette forhandlingene tirsdag. Klimautsendingene fikk skryt for sitt harde arbeid av toppdiplomat Wang Yi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Kerry besøker Beijing samtidig som både Kina, USA, Sør-Europa og andre deler av verden er rammet av kraftige hetebølger. At ekstrem varme blir stadig vanligere, skyldes klimaendringene, ifølge forskere.

Kilder i det amerikanske utenriksdepartementet sier klimasamtalene foregår langs to spor: Nasjonale klimatiltak, og klimatoppmøtet som skal holdes i Dubai senere i år.

Kjølig forhold

Tilsynelatende håper begge landene at dialogen om global oppvarming vil bidra til å bedre forholdet mellom USA og Kina mer generelt.

Forholdet har vært svært kjølig i en årrekke, etter at USAs tidligere president Donald Trump gikk til handelskrig mot Kina.

Toppdiplomat Wang Yi sier Kina mener det er mulig å løse alle problemer når dialog gjenopptas. Samtidig med Kerrys besøk er også USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger (100) i Beijing, og han traff tirsdag forsvarsminister Li Shangfu.

Også USAs utenriksminister Antony Blinken og finansminister Janet Yellen har vært i Beijing i løpet av den siste måneden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.