KLIMA

Klimasamarbeid med Kina

KREVER HANDLING: Det ligger ofte en tykk, grålig dis over de østlige delene av Kina grunnet stor forurensning. CO2-utslippene er i tillegg ventet å øke kraftig de neste årene.
KREVER HANDLING: Det ligger ofte en tykk, grålig dis over de østlige delene av Kina grunnet stor forurensning. CO2-utslippene er i tillegg ventet å øke kraftig de neste årene. Bilde: SeaWiFS / NASA
Espen Leirset
27. mars 2007 - 09:46

Beijing: Detaljene i avtalen er ennå ikke klare, men statsminister Jens Stoltenberg og Kinas statsminister Wen Jiabao har lagt rammeverket for en avtale under Stoltenbergs statsbesøk til Kina denne uka.

Norge setter av 15 millioner kroner til klimaprosjektet i Kina.

Gode grunner

Stoltenberg gir to grunner til at Norge skal hjelpe Kina med klimagassutslippene:- Det er urettferdig at den rike del av verden skal pålegge u-land å redusere sin vekst for å minske klimagassutslippene. Vi må derfor sørge for at veksten i Kina kan fortsette, samtidig som vi hjelper dem å rense utslippene. I tillegg er det svært effektivt å rense utslippene i Kina, påpeker Stoltenberg.

Kosteffektivt

En krone til rensing i Kina gir langt mer igjen enn rensing i Norge.

Stoltenberg kan overfor Teknisk Ukeblad ikke si mer konkret når den endelige klimaavtalen er i boks, men ønsker det ”så fort som mulig”.

China Daily skriver imidlertid at avtalen er ventet å starte opp i sommer av den kinesiske koordinasjonskomiteen for klimaendring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.