KLIMA

– Klimarapport et varsku til regjeringsforhandlerne

Rapporten fra FNs klimapanel må få en sentral plass i regjeringsforhandlingene som pågår nå, mener miljøorganisasjonene.

Leder Rajendra Pachauri og nestleder Thomas Stocker i FNs klimapanel legger frem klimapanelets femte rapport fredag.
Leder Rajendra Pachauri og nestleder Thomas Stocker i FNs klimapanel legger frem klimapanelets femte rapport fredag. Bilde: TT/Reuters/NTB scanpix
27. sep. 2013 - 13:16

– Vi har aldri hatt sikrere bevis for at klimagassutslippene må kuttes raskt. Ny kurs i klimapolitikken må bli Erna Solbergs hovedoppgave de neste fire årene, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

– Vi forventer at Høyre nå realiserer den langt mer ambisiøse politikken de har etterspurt i opposisjon og at de sørger for at norske utslipp går kraftig ned, sier Haltbrekken.

Ny kurs

Rapporten er en klar ordre fra kloden, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

– En ordre om en helt ny kurs i klimapolitikken som krever flere fullskalaanlegg for karbonfangst og -lagring, mer fornybar energi, mer energieffektivisering, mer penger til klimaomstilling i industrien og flere elbiler på veiene, sier han.

Også organisasjonen Zero mener omfattende klimatiltak må gjennomføres i kommende stortingsperiode.

– Vi har ikke tid til å vente på en global avtale, sier Zero-leder Marius Holm.

Les også: – Klimaforskerne kan ikke bli sikrere

– Hold Frp ute

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) frykter konsekvensene for norsk miljøpolitikk med Fremskrittspartiet i regjering.

– Mitt råd til Nydalen er å holde Fremskrittspartiet unna Miljøverndepartementet, men også Olje- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet, Finansdepartementet og Utenriksdepartementet. I alle disse departementene vil Fremskrittspartiet kunne gjøre relativt mye skade på norsk klimapolitikk, sier Solhjell.

Det grunnleggende problemet er ifølge ham at Fremskrittspartiet ikke anerkjenner vitenskapen.

– Jeg håper på en regjering med Venstre, Kristelig Folkeparti og Høyre. Jeg tror en regjering hvor Fremskrittspartiet er med, vil bli en systematisk sinke i miljøpolitikken, sier Solhjell til NTB.

– Unnlatelsessynder

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, går derimot hardt ut mot det han mener er en serie unnlatelsessynder fra Stoltenberg-regjeringen.

– Den forrige regjeringen la all sin prestisje i prosjekter som ikke bidro til reelle kutt. De løftet klimaproblemet vekk fra folket. Nå må vi gå fra prat om månelandinger, kvoter og internasjonale avtaler, til praktiske tiltak her hjemme, sier Hermstad.

Hallvard Surlien, talsperson i Grønn Ungdom, mener den nye regjeringen må vedta en klimalov med en forpliktende plan for å kutte norske klimagassutslipp i tråd med de vitenskapelige funnene i IPCC-rapporten.

Kirkens Nødhjelp minner om at det er de fattigste som rammes hardest av klimaendringene.

– Erna Solbergs regjering må ta konsekvensene av dette ved å sette av betydelige ressurser til de fattige landene slik at de blir i stand til å møte klimaendringene som vi i rike land i stor grad har skapt, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Rajendra Pachauri: Klimapanelets leder: – Vær er ikke det samme som klima

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.