FORUM

Klimaråd med ukjent virkning

13. mars 2009 - 13:46

Det statlig oppnevnte Teknologirådet skal gi råd til storting og øvrige myndigheter i viktige teknologispørsmål og bidra til offentlig debatt. Rådet overleverte 24. februar rapporten «Plan B – verdiskaping for lavutslippsøkonomien».

Partienes stortingsgrupper var godt representert med så vel energi- og miljøkomiteens leder Gunnar Kvassheim i spissen som flere store energiselskaper, tyngre industri og organisasjoner. Rapporten maner til høyere ambisjoner og økt tempo i klimaarbeidet.

Det anbefales mål og virkemidler for energieffektivisering, utslippsreduksjoner og ny fornybar energi, med direkte adresse til næringslivet og ikke minst Statkraft, Statnett og StatoilHydro. Satsing på energieffektivitet er også hovedgrepet som anbefales av det internasjonal energibyrået IEA.

Da er det beklagelig at prosjektet ikke bidrar til bedre allmennkunnskap for en slik innsats. Tvert imot, man forsterker de «store vrangforestillingene i energi- og klimadebatten», som nylig ble pekt på i Teknisk Ukeblad av Rolf Ulseth, Institutt for energi og prosessteknikk, NTNU.

Rapportens sparsomme tallmateriale for energibruk og utslipp oppgir for en bolig med årlig forbruk på 25 000 kWh, et utslipp på litt over ett tonn CO 2. Legger vi NTNU-analysen til grunn, basert på ny norsk og europeisk standard (NS-EN 15603), blir utslippet hele 33 tonn! Forskjellen ligger i hvorvidt vi baserer oss på historie og gjennomsnittstall, eller en marginalbetraktning som viser virkningen av nye tiltak, i tråd med Kyotoavtalens forpliktelser til samarbeid over landegrenser. I møtet talte lederen av Stortingets energikomité for stor eksport av ren energi fra Norge.

Da trenger hele samfunnet, og ikke minst de som styrer, kvalifiserte, faglige råd om utslippsvirkningen av 1 kWh fra offentlig nett til forbruker, i morgen, om 20 år, om 40 år. Et slikt teknologisk grunnlag, benyttet på hele leveringskjeden i all ressursbruk, er en forutsetning for et effektivt klimaarbeid.

Uten dette risikerer vi sågar å motarbeide klimamålene. Så får håpe at dårlige råd i det minste fører til debatt.

Karl Sigurd Fredriksen

Sivilingeniør Arendal

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.