KLIMA

– Klimaproblemet er nesten uløselig

NYTT: Stoltenberg - en klimapessimist?
NYTT: Stoltenberg - en klimapessimist? Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
16. nov. 2010 - 16:19

BLINDERN: Under en forelesning ved Universitetet i Oslo tirsdag snakket statsminister Jens Stoltenberg om klimaproblemene i verden. Han framsto noe overraskende ikke som en klar optimist.

I tvil

– Generelt er jeg grunnleggende optimistisk når det gjelder menneskets evne til å løse miljøproblemer, sa han til et fullsatt Auditorium 1 i Universitetsbiblioteket.

Han viste til at miljømessige utfordringer som sur nedbør, blyutslipp fra bensin, hullet i ozonlaget samt kvikksølvutslipp fra industri er miljømessige utfordringer som i stor grad er løst.

– Men klimaproblemet er annerledes. Jeg vil nødig si at jeg er pessimist, men jeg blir mer og mer i tvil om verden klarer å løse klimaproblemene, sier statsministeren.

Han legger til:

– Jeg er bekymret. Det skjer så lite og det går så sakte framover. Men det er likevel ikke lov til å gi opp, sier Stoltenberg.

Ett kraftverk per uke

Han knytter arbeidet for å redusere fattigdom i verden til arbeidet med å redusere utslipp av klimagasser.

– Vi kan ikke nekte folk i land som Kina og India å strebe mot en bedre levestandard. Det går ikke an. Men i jakten på økonomisk vekst er det behov for mer energi. Det kommer gjerne fra bygging av forurensende kullkraftverk. I Kina bygges det om lag ett nytt kullkraftverk i uka. Samtidig øker befolkningen i verden markant. I 2050 vil vi antagelig være ni milliarder mennesker. Det legger enda mer press på arbeidet for å redusere utslippene. Dette er en sak som nesten er uløselig, sier han.

En mulig løsning ligger i å la forurenseren betale.

– Det skal koste å forurense. Det må være en pris for å slippe ut CO2. Men vi må få med oss store land som Kina og USA. Er ikke de med, får vi ikke store nok utslippsreduksjoner, sier Stoltenberg.

Nye utslippskrav utsatt til 2015

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.