BLINDERN: Under en forelesning ved Universitetet i Oslo tirsdag snakket statsminister Jens Stoltenberg om klimaproblemene i verden. Han framsto noe overraskende ikke som en klar optimist.
I tvil
– Generelt er jeg grunnleggende optimistisk når det gjelder menneskets evne til å løse miljøproblemer, sa han til et fullsatt Auditorium 1 i Universitetsbiblioteket.
Han viste til at miljømessige utfordringer som sur nedbør, blyutslipp fra bensin, hullet i ozonlaget samt kvikksølvutslipp fra industri er miljømessige utfordringer som i stor grad er løst.
– Men klimaproblemet er annerledes. Jeg vil nødig si at jeg er pessimist, men jeg blir mer og mer i tvil om verden klarer å løse klimaproblemene, sier statsministeren.
Han legger til:
– Jeg er bekymret. Det skjer så lite og det går så sakte framover. Men det er likevel ikke lov til å gi opp, sier Stoltenberg.
Ett kraftverk per uke
Han knytter arbeidet for å redusere fattigdom i verden til arbeidet med å redusere utslipp av klimagasser.
– Vi kan ikke nekte folk i land som Kina og India å strebe mot en bedre levestandard. Det går ikke an. Men i jakten på økonomisk vekst er det behov for mer energi. Det kommer gjerne fra bygging av forurensende kullkraftverk. I Kina bygges det om lag ett nytt kullkraftverk i uka. Samtidig øker befolkningen i verden markant. I 2050 vil vi antagelig være ni milliarder mennesker. Det legger enda mer press på arbeidet for å redusere utslippene. Dette er en sak som nesten er uløselig, sier han.
En mulig løsning ligger i å la forurenseren betale.
– Det skal koste å forurense. Det må være en pris for å slippe ut CO2. Men vi må få med oss store land som Kina og USA. Er ikke de med, får vi ikke store nok utslippsreduksjoner, sier Stoltenberg.