KLIMA

Klimaplan i fare på Bali

Drivhuseffekten kan føre til global oppvarming og dermed klimaendring. Ikke alle forskere er enige i at menneskeskapte utslipp bidrar til endringer som nedsmelting av isbreer og polområder, snøfattigere vintre, mer ekstremvær, flom og tørke.
Drivhuseffekten kan føre til global oppvarming og dermed klimaendring. Ikke alle forskere er enige i at menneskeskapte utslipp bidrar til endringer som nedsmelting av isbreer og polområder, snøfattigere vintre, mer ekstremvær, flom og tørke. Bilde: Colourbox
10. des. 2007 - 13:31

Målsettingen som ble drøftet på klimakonferansen på Bali mandag, lød på at de rike industrialiserte land skulle redusere utslippene med 25 til 40 prosent innen år 2020 i forhold til 1990-nivå. En amerikansk talsmann sa mandag formiddag norsk tid at dette målet er droppet.

– Tallene er fjernet fra det siste forslaget til avtale, framholdt den ikke navngitte talsmannen. Tidligere var det meldt at USA ikke ville binde seg til konkrete utslippskutt, og amerikanernes forhandlingsleder Harlan Watson ga ingen løfter om noe slikt.

Avvist

Den siste, avgjørende uken i konferansen på den indonesiske øya ble innledet mandag. Denne uken er alle ministrene på plass. Watson snakket ved starten av uka i stedet om «konstruktive» forhandlinger om en «kjøreplan».

FNs klimasjef Yvo de Boer mener kutt på 25 til 40 prosent i forhold til 1990-nivå er avgjørende, men forutsetter store investeringer i bruk av høyteknologi. De nødvendige tiltakene søkes nedfelt i et veikart for oppfølging av Kyoto-avtalen, som utløper i 2012.

Statsminister Jens Stoltenberg leder Norges delegasjon til Bali-konferansen, som også omfatter finansminister Kristin Halvorsen og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Norge ønsker en mest mulig ærgjerrig klimaavtale på konferansen.

Les også: Redder regnskog for 3 milliarder
Stor tro på Bali-møtet

«Borgerkrig»

Klimaforskeren Hans Joachim Schnellnhuber sier at hvis den globale oppvarmingen ikke bringes under kontroll, vil verden risikere «en form for verdensomspennende borgerkrig». Bresmelting i fjellkjedene Himalaya og Andes kan utløse regionale konflikter, spår han.

Krisen i Darfur-regionen i Sudan, som delvis ble utløst av langvarig tørke, er et annet eksempel, mener Schnellnhuber.

– Vi er svært opptatt av bresmeltingen i Himalaya, fordi så mange mennesker er avhengige av vannet i disse breene, påpeker den tyske klimaforskeren.

Hans Joachim Schnellnhuber er en av forfatterne bak rapporten «Kilmaendringer som sikkerhetspolitisk risiko». I rapporten advares det om fare for nye folkevandringer, store forstyrrelser i verdenshandelen og væpnede konflikter, hvis ikke klimaet stabiliseres.

©NTB

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.