KRAFT

Klimamarked for 1000 milliarder

Verden blir ikke noe grønnere av at vi kjøper flere klimakvoter. Vi kjøper oss til bedre samvittighet, kanskje? Fly klima
Verden blir ikke noe grønnere av at vi kjøper flere klimakvoter. Vi kjøper oss til bedre samvittighet, kanskje? Fly klima Bilde: Simen Håkonsen
Jannicke Nilsen
22. feb. 2008 - 10:12

5.330.000.000.000 kroner, eller 1.000.000.000.000 dollar.

Summen er et anslag for hvor mye et amerikansk marked for klimakvoter vil omsette for i år 2020. Kongressen i USA behandler forslaget, som langt på vei overstiger EUs kvotemarked i ambisjoner og størrelse.

Anslagene er presentert i en rapport utarbeidet av det londonbaserte analyseselskapet New Energy Finance.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Ny klimapolitikk

Rapporten kommer midt i den amerikanske valgkampen, hvor alle de ledende presidentkandidatene, Hillary Clinton, Mike Huckabee, Barack Obama og John McCain ønsker en mer ambisiøs klimapolitikk – og åpent har stilt seg mer eller mindre positive til et amerikansk kvotehandelssystem.

En annen rapport, som analyseselskapet Point Carbon lanserte for kort tid siden, anslår at amerikansk handel med klimakvoter på føderalt nivå kan generere et marked i størrelsesorden 150 milliarder kroner allerede i 2012.

To år etter, i 2014, øker anslaget til 250 milliarder dollar basert på handel av omkring 8,5 milliarder tonn CO 2.

Mer omfattende

– Dette er indikative forslag hvor vi har basert oss på våre erfaringer fra EUs kvotehandelssystem og dagens kvotepris der, sier senioranalytiker Kjetil Røine i Point Carbon i Oslo, som har vært med på å utarbeide rapporten.

Et av flere klimareduserende forslag som den amerikanske Kongressen nå behandler, skisserer et langt mer omfattende kvotehandelssystem enn det EU har i dag. Mens EUs kvotemarked i dag dekker 40-42 prosent av alle utslipp, er ambisjonene i det amerikanske forslaget å dekke 75 prosent av alle utslipp i USA.

Også transport

I tillegg til energi- og industrisektoren, inkluderer forslaget også transportsektoren, som per i dag ikke er inkludert i EUs kvotesystem.

Målet er å redusere amerikanske CO 2-utslipp med 70 prosent innen 2050, i forhold til 2005-nivå. Det er nesten i tråd med FNs klimapanels (IPCC) hypoteser for hva som er nødvendige klimakutt for å unngå for dramatiske konsekvenser av klimaendringene.

Politisk prosess

For to uker siden var Point Carbon, som overvåker det internasjonale karbonmarkedet, invitert til Kongressen for å fortelle om sine erfaringer med kvotehandelssystemet i EU.

– Slik det er foreslått, blir det amerikanske markedet mye større enn EUs marked. EUs marked omfatter i dag rundt 2 milliarder tonn CO 2 per år, men det som er foreslått i USA er to-tre ganger større. Det gjenstår selvfølgelig å se om det blir noe av, etter at forslaget har vært igjennom de ulike politiske prosessene, sier Røine.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.