KLIMA

– Klimakvoter gir billigere flybilletter

At luftfarten skal inn i klimakvotesystemet fra 2012 vil gi flere billigbilletter og større utslipp i 2010, tror SSB-forsker Knut Einar Rosendahl.
At luftfarten skal inn i klimakvotesystemet fra 2012 vil gi flere billigbilletter og større utslipp i 2010, tror SSB-forsker Knut Einar Rosendahl. Bilde: SIMEN HÅKONSEN/TU
Stein Jarle Olsen
1. des. 2009 - 07:50

Luftfarten skal innlemmes i klimakvotesystemet fra 2012. Derfor skal 2010 brukes til å beregne hvor stor passasjertrafikken er, og følgelig hvor mange gratiskvoter flyselskapene skal få i perioden 2013-2020.

Jo flere som flyr, jo flere klimakvoter får selskapene gratis.

Billigbilletter

Det vil føre til at utslippene fra luftfarten vil øke i 2010, mener forsker Knut Einar Rosendahl ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Jeg blir ikke overrasket om det blir mange billige flybilletter neste år, sier han til Dagsavisen.

Liten karbonlekkasje

Gratiskvotene er lagt inn i kvotesystemet for at ikke industrien flytter til land med færre begrensninger. Det gjelder ikke for luftfarten, mener Rosendahl.

– For flytrafikken er det liten risiko for dette. Folk begynner ikke å fly til andre land bare fordi det blir dyrere å fly i Europa, sier han.

Flyr ikke med tap

Miljødirektør Niels Eirik Nertun i SAS sier 2010 blir viktig for å få vite eksakt hvor stor del av kaka som blir gratiskvoter.

Men han tviler på at selskapet kommer til å tilby flere billigbilletter.

– Det er ingen som flyr passasjerer med tap fordi de spekulerer for å få tildelt kvoter. Så steinhard er denne businessen, sier Nertun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.