KLIMA

Klimaforsker slutter midlertidig

LEKKASJE FÅR FØLGER: E-postene som kom på avveie fra University of East Anglia skal granskes. I mellomtiden overlater direktør Phil Jones roret til en kollega.
LEKKASJE FÅR FØLGER: E-postene som kom på avveie fra University of East Anglia skal granskes. I mellomtiden overlater direktør Phil Jones roret til en kollega. Bilde: Colourbox
Kjetil Malkenes Hovland
2. des. 2009 - 09:02

Direktør Phil Jones ved klimagruppen Climate Research Unit (CRU) ved det britiske Universitetet i East Anglia (UEA) trer midlertidig ut av stillingen sin.

Bakgrunnen er at 160 megabyte med e-poster ble lagt ut på internett, og at dette nå skal undersøkes av et uavhengig utvalg.

Bakgrunnen er at 160 megabyte med e-poster ble lagt ut på internett, og at dette nå skal undersøkes av et uavhengig utvalg.Phil Jones, CRU

Universitetet prøver nå å bevare mest mulig troverdighet som forskningsinstitusjon.

– Har min fulle støtte

– Det viktigste er at CRU fortsetter sin verdensledende forskning med så lite forstyrrelse som mulig. Etter en god del vurdering har jeg funnet at den beste måten å oppnå dette på er ved å tre til side som direktør mens den uavhengige granskingen pågår, og jeg er takknemlig for at universitetet er med på dette. Prosessen vil ha min fulle støtte, sier Jones i en uttalelse på universitetets nettsider.

Noen av e-postene som er lekket kan tyde på at forskerne har prøvd å hindre at klimaskeptiske artikler ble publisert i fagfellevurderte tidsskrifter, og at de holdt kritisk materiale utenfor i arbeidet med klimapanelets fjerde rapport (AR4) fra 2007. Lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, sier at det er «så godt som umulig» at noen få klimaforskere kan endre på bevisene som FN har gitt til verdens regjeringer. Det er en rekke mekanismer som ville stoppet dette, understreker han.

CRU-direktør Phil Jones skal også ha forsøkt å hindre at råmaterialet fra forskernes klimamodeller ble gjort tilgjengelig. Universitetet sier nå at de jobber for å få gjort dette materialet tilgjengelig.

Vil sikre normal drift

Påstander fra klimaskeptikere om at han har manipulert data for å få det til å se ut som verden blir varmere, avfeier Jones som «bare tøv» («complete rubbish»).

Direktør Jones beholder jobben til den uavhengige gjennomgangen er ferdig.

– Det er viktig å sikre at CRU kan fortsette i normal drift og at den uavhengige granskingen kan gjøre sitt arbeid rundt beskyldningene, sier visedirektør Edward Acton ved UEA.

Professor Peter Liss tar over som direktør i mellomtiden. Han er spesialist på forholdet mellom havet og atmosfæren.

– Virker fornuftig

The Guardian skriver at miljøvernere er fornøyd med at Jones går av. «Det virker fornuftig, endelig klarer CRU å gi et skikkelig svar til offentligheten. Men det å lese epostene i kontekst vil gi konklusjonen at ingenting galt har skjedd her,» sier en ikke navngitt miljøverner til avisen.

Avisen siterer også økonomen Nick Stern, soom sier at skepsisen til global oppvarming er meget liten hos virkelige forskere. Bevisene går 800 000 år tilbake.

– Dette er bevis som er overveldende, fra alle kilder, det er slik klimaforskning vi snakker om. Jeg syns det er veldig viktig at de som har et syn på vitenskap og økonomi får si sitt – det betyr ikke at uvitenskapelig grums skal regnes som betydelig innsikt, sier Stern ifølge The Guardian.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.