BYGG

– Klimaforliket følges ikke opp

Administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF mener norske politikere ikke følger opp fjorårets klimaforlik.
Administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF mener norske politikere ikke følger opp fjorårets klimaforlik. Bilde: Joachim Seehusen
Stein Jarle Olsen
8. sep. 2009 - 08:23

En ny rapport fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) viser at det er stor avstand mellom klimaforliket som ble inngått på Stortinget i fjor og oppfølgingen i praksis, spesielt for byggsektorens del.

– Norske politikere må komme seg ned på landjorden. Norge har ingen unnskyldning for å ligge så langt bak EU og USA når det gjelder tiltak for å redusere energibruk i bygg. Her må det gjøres noe drastisk hvis vi skal oppnå energibesparelser, sier administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF til Dagens Næringsliv.

EU-handling

EU vedtok i fjor det såkalte 202020-målet - 20 prosent reduksjon i CO2-utslipp, 20 prosent fornybar energi og 20 prosent reduksjon i energibruken innen 2020, og etter det har unionen vedtatt en rekke direktiver som følger opp.

Mange av disse retter seg direkte til byggenæringen fordi potensialet for energisparing er så stort, blant annet energitjenestedirektivet, bygningsenergidirektivet og fornybardirektivet.

– Det er etablert et omfattende rammeverk med mål, strategier og konkrete virkemidler i EU som kun motstrebende blir innført i Norge. Alle partiene viser passivitet i forhold til EUs klimastrategier, sier Hansteen, som mener EU er langt mer handlekraftige til tross høyere mål i Norge.

Ingen månelanding

Hun peker på at det i dag ikke finnes noen krav til dokumentasjon av faktisk energiforbruk i bygg, men at det fokuseres på teoretisk forbruk, som er langt lavere.

– Dette er ingen ny månelanding. Teknologien er der. Det står bare på viljen, sier Hansteen til DN.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.