ENERGI

Klimaforhandlinger i klemme

24. nov. 2000 - 13:57

Forhandlingene skal egentlig avsluttes i kveld, men kan komme til å fortsette også i morgen.

Et av diskusjonspunktene er om nye skog- og landbrukstiltak skal telle inn i den første forpliktelsesperioden. Rike nasjoners salg og kjøp av utslippskvoter er også et omstridt tema. Dessuten er det uenighet om hvilke konsekvenser brudd på Kyoto-forpliktelsene skal få.

I går kveld ble et kompromissforslag lagt fram av klimaforhandlingenes leder, Nederlands miljøvernminister Jan Pronk. Forslaget setter opp et skjelett for utarbeideing av et regelverk for Kyoto-forpliktelsene. Hensikten med forslaget er å føre sammen partene EU, USA og Japan.

I tillegg ble fire arbeidsgrupper etablert i et forsøk på å få fortgang i forhandlingene. Norges miljøvernminister Siri Bjerke leder, sammen med Indias representant, gruppen som jobber med håndhevelse av protokollen. De andre gruppene jobber med u-landspørsmål, kyotomekanismen og hvordan skog skal telle med i den miljømessig utviklingen.

Miljøvernorganisasjoner som følger forhandlingene hevder at forslaget fra Pronk senker de rike landenes forpliktelser om reduksjon av drivhusgassutslipp innen 2010. Svekkelsen er etter deres beregninger på over to prosent; fra 5,2 prosent til tre prosent.

Forslaget setter heller ikke noe tallmessig tak på hvor store kvoter som kan kjøpes i andre land.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.