KLIMA

Klimaforhandler blir statsråd

Kjetil Malkenes Hovland
20. okt. 2009 - 11:06

Fakta om Hanne Inger Bjurstrøm:

  • Født 26. juni 1960 i Oslo
  • Jurist
  • Har vært dommer, konsernadvokat i Aker RGI, nestleder i Arbeidsretten og jobbet i Europarådet, hos Regjeringsadvokaten og i Justisdepartementet
  • Kommer fra stillingen som spesialrådgiver i Miljøverndepartementet og Norges forhandlingsleder i de internasjonale klimaforhandlingene
  • Arbeidsminister fra 2009
  • Representerer Arbeiderpartiet

Kilde: NTB

Jurist og klimaforhandler Hanne Inger Bjurstrøm (49) skal fortsatt lede Norges klimaforhandlinger i København i desember.

jens stoltenberg ringer statsråder mandag 191009.
Jurist og klimaforhandler Hanne Inger Bjurstrøm (49) skal fortsatt lede Norges klimaforhandlinger i København i desember. RINGER STATSRÅDER: Her ringer Jens Stoltenberg til nye statsråder om kvelden mandag 19. oktober. Foto: Statsministerens kontor Statsministerens kontor

Spesialrådgiveren i Miljøverndepartementet blir i dag utnevnt til arbeidsminister i Stoltenberg 3-regjeringen.

Men fram til klimaforhandlingene er over, skal fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud styre hennes departement i tillegg til sitt eget.

– Spennende utfordring

– Dette blir en stor og spennende utfordring, men først skal jeg fullføre jobben i København, sier Bjurstrøm til NRK like etter utnevnelsen i formiddag.

– I utgangspunktet er det ikke politikere som møter i de daglige forhandlingsmøtene. Det at Norge velger en forhandlingsleder med politisk bakgrunn og tyngde, tror jeg er viktig, legger hun til.

– Vil styrke norsk bidrag

– Det vil styrke Norges bidrag til en god klimaavtale at Bjurstrøm fortsetter som klimaforhandler, med den økte styrke det blir at hun nå utnevnes til statsråd, sier statsminister Jens Stoltenberg på slottsplassen tirsdag formiddag.

Etter klimaforhandlingene som avsluttes 18. desember vil Bjurstrøm overta arbeidsdepartementet, forteller statsministeren.

Miljøbevegelsen er svært glade for at Bjurstrøm fortsetter å lede Norges delegasjon til klimaforhandlingene.

– Tilnærmet katastrofe

– Hanne fortsetter som forhandlingsleder. Det er jeg veldig glad for, for hun har gjort en fantastisk jobb, sier leder i naturvernforbundet Lars Haltbrekken til Teknisk Ukeblad.

– Hun har markert seg sterkt internasjonalt, og hun er en dyktig dame.

Haltbrekken fryktet at utnevnelsen skulle føre til at Bjurstrøm ble skiftet ut.

– Det ville vært tilnærmet katastrofe hvis hun forsvant som klimaleder to måneder før København, sier Haltbrekken.

– Kjempegodt statsrådemne

Bjurstrøm får godt skussmål av medforhandler Erik Solheim.

– Hun er et kjempegodt statsrådemne, sier Solheim, som selv fortsetter som miljø- og utviklingsminister, til NRK.

– Det gir Hanne en ekstra tyngde i forhandlingene når hun er utnevnt til statsråd i Norge. Det viser at hun er respektert i hjemlandet, sier Solheim.

– Et sterkt team

Naturvernlederen tror Norge vil være en sterk stemme i København med Bjurstrøm i spissen.

STØYYER LOM KOMMUNE: -- Her har man muligheten til å få gjennomopprette flere feil man gjorde i den tidlige fasen av vannkraftutbyggingen, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund
Naturvernlederen tror Norge vil være en sterk stemme i København med Bjurstrøm i spissen. STERKT TEAM: Lars Haltbrekken er lettet over at Hanne Bjurstrøm fortsetter som klimaforhandler for Norge, hun og Erik Solheim er et sterkt team, ifølge Haltbrekken. Kjetil Malkenes Hovland

– Nå fortsetter man med teamet som startet sammen på Bali i 2007. Teamet Erik Solheim og Bjurstrøm er sterkt, og kommer fortsatt til å gjøre seg tydelig bemerket i klimaforhandlingene.

Også Bellona har uttrykt ønske om at Bjurstrøm måtte fortsette jobben som klimaforhandler.

– Hanne Bjurstrøm er meget dyktig og vi har stor tillit til jobben hun gjør som forhandlingsleder. Men enda viktigere er det at hun nyter stor tillit internasjonalt. Det er 5000 mennesker som skal forhandle i København, men Bjurstrøm er en av de sentrale i denne prosessen og kan ikke erstattes over natten, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.