KLIMA

Klimaendringer: Jorden reflekterer mindre lys enn før

Kaliforniske forskere har studert fenomenet jordskinn og har observert en nedgang i lyset som reflekteres av jorden. Nedgangen vil potensielt bli større i takt med klimaendringene, mener forskerne.

Bilde fra Nasa som viser jordskinn.
Bilde fra Nasa som viser jordskinn. Foto: Nasa
Cecilie Toft, Ingeniøren
11. okt. 2021 - 12:00

Jorden reflekterer mindre lys enn før, fastslår forskere fra Big Bear Solar Observatory i Sør -California, som har studert hvordan jordskinnet har svingt siden 1998, skriver Space.com.

Fordi lyset som ikke reflekteres ut i rommet er fanget i jordens system, har endringen i klodens refleksjon også betydning for vårt fremtidige klima, der det kanskje kan øke farten på de menneskeskapte klimaendringer.

0,5 watt per kvadratmeter

– I løpet av de siste to tiårene har lysmengden som jorden reflekterer falt med omtrent 0,5 prosent – eller omtrent en halv watt mindre lys per kvadratmeter, skriver forskerne.

Ifølge forskere er det ikke endringer i lyset som jorden mottar fra solen som er skyld i at jorden reflekterer mindre sol. Tvert imot antyder studien at det skyldes endringer på planeten.

– Lysstyrken fra solen, som har gått gjennom to perioder med maksimal aktivitet og en stille periode i løpet av undersøkelsen, har ikke en meningsfull forbindelse til et dykk i refleksjonen. Så endringen i mengden lys som jorden reflekterer kommer fra en endring på jorden, lyder forklaringen.

Høyere temperatur

Mens forskningen viser en nedgang i de lyse skyene i lav høyde over det østlige Stillehavet utenfor vestkysten av USA, viser undersøkelsens data også at det har skjedd store temperaturstigninger ved havoverflaten.

Artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.

Les også

Les mer om: