KLIMA

– Klimaendringene er uunngåelige

Drivhuseffekten kan føre til global oppvarming og dermed klimaendring. Ikke alle forskere er enige i at menneskeskapte utslipp bidrar til endringer som nedsmelting av isbreer og polområder, snøfattigere vintre, mer ekstremvær, flom og tørke.
Drivhuseffekten kan føre til global oppvarming og dermed klimaendring. Ikke alle forskere er enige i at menneskeskapte utslipp bidrar til endringer som nedsmelting av isbreer og polområder, snøfattigere vintre, mer ekstremvær, flom og tørke. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
24. sep. 2007 - 07:36

I vår la FNs klimapanel frem tre delrapporter om ulike sider av klimatrusselen, og midt i november skal den fjerde og siste rapporten legges frem.

For sent

Det er Aftenposten som har fått tilgang til det siste utkastet til rapporten, og konklusjonene av den er dyster lesning.

  • Det er sannsynlig at menneskelig aktivitet vil føre til noen akutte og irreversible klimaendringer. De store havstrømmene i Atlanterhavet vil svært sannsynlig svekkes dette århundret, men vil ikke bryte sammen.
  • Selv om verden skulle klare å få til svært omfattende reduksjoner i utslippene av klimagasser, er det for sent å unngå ytterligere oppvarming og påfølgende klimaendringer.
  • Menneskeskapt oppvarming og stigning av havnivået vil uansett fortsette på grunn av forsinkelsene i klimasystemets respons og såkalt feedback-effekt - klimaendringer som i seg selv fører til nye klimaendringer.

Må tilpasse

Dette betyr altså at tiden da klimaendringene kunne takles med utslippskutt alene allerede er over. Klimapanelet mener vi nå må begynne å tenke mer på å tilpasse kloden til endringene.

Rapporten forteller imidlertid også at det ikke er for sent å begrense endringene. Utslippene av klimagasser må i så fall kuttes med mellom 50 og 80 prosent innen midten av dette århundret.

– Klimaendringene rammer oss

Klimapanelet hevder det er "svært usannsynlig" at oppvarmingen vil kunne holdes under 2 grader, et nivå som har blitt sett på som relativt "trygt" av blant EU og Norge.

I panelets rangeringsmetode betyr dette at sannsynligheten er mellom 1 og 10 %.

– Vi har alle vært vant til å snakke om at klimaendringene vil ramme våre barnebarn. Nå vet vi at de rammer oss, sa viseformann Martin Parry i FNs klimapanel i et foredrag nylig.

Stormøte

I dag møtes mer enn 150 statsoverhoder, regjeringssjefer og andre representanter for verdens land i New York. Statsminister Jens Stoltenberg er Norges representant.

Det er FNs generalsekretær Ban Ki-moon som har invitert til et møte for å få i gang den enorme dugnaden klimatrusselen krever.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.