Klimaendring synes på Dovrefjell

Moskusoksene på Dovrefjell er importert for mange år siden. Nå kan de kanskje merke at klimaet er blitt varmere siden de kom til Norge fra Grønland i 1932. (Bilde: Wiki Commons)
Kaldere klima på Dovre for 22 år siden. Dovrefjell i 1986. (Bilde: Wiki Commons)
Det er i høyfjellsområdene de raskeste virkningene på økosystemet finner sted.

Planter vil flytte seg oppover i fjellet til områder som tidligere var for kalde for dem.

Indikator

Plantene som allerede lever på toppen står i fare for å bli utkonkurrert og forsvinne for godt.

Økosystemene i høyfjellet er en god indikator på den globale oppvarmingen, påpeker forskerne Jarle Inge Holten og Ottar Michelsen ved NTNU til Adresseavisen.

Noe skjer

– Det er litt tidlig å trekke endelige konklusjoner, men en begrenset forundersøkelse i fjor sommer gir oss signaler om at noe er i gang. Nye arter har flyttet seg opp og slått rot i prøveflatene, mens andre er blitt borte. Det vi ser stemmer godt med de klimarelaterte endringene som er påvist i Alpene og Alaska, sier Holten og Michelsen.

Gradvis

På Dovrefjell har det vært en betydelig økning i temperatur og fuktighet de siste 20 til 30 årene. Siden 1985 har gjennomsnittstemperaturen for august og september økt med 0.16 grader per år.

– Flere indikatorer peker mot klimaeffekter på Dovrefjell. Det er i de arktiske og alpine områdene man ser virkningene tydeligst, sier rådgiver Linda Dalen i Direktoratet for naturforvaltning. (©NTB)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå