KLIMA

Klimaendring i USA

Joachim Seehusen
12. des. 2007 - 13:22

Al Gore mener det skjer langt mer på klimasiden i USA enn man får inntrykk av ved kun å se på hva president Bush og hans administrasjon gjør – eller ikke gjør. – Det ser nå ut som om USA vil blokkere en avtale på Bali, men det er en stor endring på gang. Vi må ikke bli skuffet over den sittende administrasjonen, det kommer snart en annen, sa Gore på debatten som ble ledet av NRKs Nina Owing.

Gore viste til at nå har 13 av de 51 statene mer eller mindre kopiert lovgivningen fra California og nylig har Kansas forbudt kullkraftverk.

Dr. Rajendra Pachauri var noe mer bekymret for konsekvensene om det ikke blir en avtale på Bali. – Bali er ekstremt viktig. For det første fordi vi har veldig liten tid. For det annet fordi vi har sett en eksplosjon av interesse for klimaspørsmål over hele verden. Hvis vi ikke klarer å gjøre noe nå, så klarer vi det aldri, sa Pachauri.

2

CO er usynlig

Al Gore mener en av årsakene til at så lite har skjedd fra politisk side er at CO2 er usynlig. – Vi har sett en befolkningseksplosjon uten sidestykke de siste hundre årene og vi har satt et større fotavtrykk på kloden enn noensinne før. Vi gjør skader vi ikke har intensjoner om å gjøre. Så kan vi ikke lete i historien for å se hva vi skal gjøre, dessuten er CO 2 usynlig, svarte Gore på spørsmål om hvorfor politikere verden rundt gjør så lite.

– Vi er nå i ferd med å se sannheten, vi må få en massiv holdningsendring blant velgerne, tilføyde Gore.

– Som i Australia, fulgte Pachauri opp. – Vi må nå innse at teknologi ikke kan løse dette alene. Vi må ha nye holdninger og interesser.

2

CO bør skattlegges

– Det behøver ikke føre til redusert livskvalitet å leve miljøvennlig. Men vi må finne en pris på CO 2-utslipp. Sannheten er at vi slipper ut 70 millioner tonn CO 2 hvert døgn, sa Gore før han foreslo et helt nytt skattesystem. Tradisjonell inntektsskatt bør erstattes med en form for miljøskatt, det ville ført til endringer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.