KLIMA

"Klimabølle" vurderer norske miljøsøknader

Ole K. Helgesen
16. mars 2007 - 07:00

Forskningsrådet har delt ut mellom 300 og 400 millioner kroner til forskning i forbindelse med Polaråret.

I et av fagpanelene som har vurdert søknadene sitter meteorologiprofessor James O’Brien.

Han har tette bånd til Exxon Mobil og blir av mange kalt klimabølle.– Helt vilt

– Det er utrolig drøyt at Forskningsrådet bruker en person som gjentatte ganger har prøvd å underminere seriøs klimaforskning. Jeg håper det var en glipp, men det er i så fall ufattelig at de kan gjøre en sånn glipp, sier Truls Gulowsen i leder i Greenpeace i Norge.

Greenpeace har utarbeidet en liste over forskere med finansiell tilknytning til Exxon Mobil.

Klimaskeptiker

På denne listen fant Teknisk Ukeblad James O’Brien ved Florida State University, en av Forskningsrådets eksperter.

Exxon Mobil blir kritisert for å jobbe aktivt mot klimatiltak. Ifølge den amerikanske forskningsorganisasjonen Union of Concerned Scientist, har Exxon brukt over 100 millioner dollar på å finansiere klimaskeptikere siden 1998.Tviler på klimaendringer

O’Brien er selverklært klimaskeptiker. Han har, som én av ti personer, utarbeidet en alternativ rapport som kritiserer konklusjonene i FNs klimarapport. Den sår tvil om i hvor stor grad klimaendringer er menneskeskapte.

– Det høres rett og slett vanvittig ut. Dette er forskere som deltar i en betalt kampanje og som har solgt sjelen sin, mener Bellonas leder Frederic Hauge.

Han understreker at han ikke er i mot at Forskningsrådet bruker forskere som er kritiske til klimaendingene i behandling av søknader.

Nekter kommentar

– Men en del av de mest ekstreme bør absolutt unngås. Det virker som om Forskningsrådet bør gå gjennom hvilke folk de bruker.

Teknisk Ukeblad gjorde flere forsøk på å få en kommentar fra Forskningsrådets direktør Arvid Hallén om denne saken. Men han ønsker ikke å kommentere om han kjente til bakgrunnen til James O’Brien.Ble informert

Teknisk Ukeblad har imidlertid dokumentasjon på at Forskningsdirektør Halleén ble informert om problematikken rundt James O’Brian i en e-post 23 februar.

I e-posten sendt av en spesialrådgiver i Forskningsrådet, med kopi til Arvid Hallén, står det at "Forskningsrådet kan opplyse at professor James O'Brien ikke vil være med i det fagpanelet som vil foreta den nye faglige vurderingen av et prosjekt." Men O’Brien står fremdeles på Forskningsrådets liste over fageksperter.

– Generelt vil vi si at når fagpaneler settes sammen er vi opptatt av vitenskapelig kvalitet og erfaring, og skjeler ikke til den enkelte forskers private politiske oppfatninger og syn, sier Thomas Evensen, spesialrådgiver I Forskningsrådet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.