ENERGI

Klimaavtale på overtid

Et kompromissforslag fikk tilslutning etter at miljøvernministerene fra nær 180 land hadde forhandlet ett døgn på overtid i Bonn.

Til stående applaus ankom forhandlingsleder Jan Pronk den store plenumsalen for å fortelle om resultatet fra klimaforhandlingene. Kompromisset sikrer at Kyotoprotokollen oppnår den nødvendige tilslutningen den trenger for å tre i kraft, skriver Miljøverndepartementet i en pressemelding.

– Avtalen satt langt inne, og det ble tøffe tak. Japan og Russland var vanskelige å få med, sier miljøvernminister Siri Bjerke. Norge ville ha en tøffere avtale, men Bjerke er allikevel fornøyd med det endelige resultatet.

Kyotoprotokollen er med dagens vedtak reddet. Bjerke avviser at kompromisset betyr at protokollen er vingeklippet. – Vi er blitt enige om å redusere klimagassene i henhold til Kyotoprotokollen. Vi er blitt enige om et regelverk og et håndhevelsessystem. Dette er et konkrete utgangspunkt for alle å ta tak i, sier Bjerke.

– Det er ikke minst gledelig at vi har fått til en avtale til tross for USAs holdning. Det hadde selvfølgelig vært ønskelig å ha USA med, men vi håper at USA kommer med etter hvert, avslutter Bjerke.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.