SAMFUNNPOLITIKK

– Klimaavtale det viktigste

Statsminister Jens Stoltenberg viser utsikten fra sitt kontor til fredsprisvinner Barack Obama før de bilaterale samtalene mellom USA og Norge i Oslo torsdag formiddag. Obama vil senere på dagen bli overrakt Nobels fredspris 2009.
Statsminister Jens Stoltenberg viser utsikten fra sitt kontor til fredsprisvinner Barack Obama før de bilaterale samtalene mellom USA og Norge i Oslo torsdag formiddag. Obama vil senere på dagen bli overrakt Nobels fredspris 2009. Bilde: Scanpix
10. des. 2009 - 13:58

Stoltenberg er imponert over presidentens allsidighet og den oversikten han har over et vidt spekter av saker.

– Det er flott å møte en president som er like engasjert i mødre- og barnedødelighet i fattige land som meg selv. Barnedødelighet er en krise vi har hver dag, mens klimakrisen er mer akutt. Men klima var det viktigste temaet, sa statsministeren.

Afghanistan

Situasjonen i Afghanistan var et sentralt tema under samtalen. Stoltenberg understreker at spørsmålet om Norge skal sende flere soldater til landet ikke ble tatt opp.

– Amerikanerne er opptatt av at Norge skal bidra til å bygge opp den afghanske hæren og vi vrir derfor innsatsen over til flere offiserer. Det er ikke antall hoder som er viktigst, men hva slags hoder. Dessuten er 110 millioner dollar et betydelig bidrag, sier Stoltenberg.

Han sier ikke at det er noe motsetningsforhold mellom den amerikanske opptrappingen i Afghanistan og at Obama får fredsprisen.

– Opptrappingen er hjemlet i flere enstemmige vedtak i FNs sikkerhetsråd. Det er nødvendig å bekjempe terror, og det er grunnen til at Norge støtter NATOs militære nærvær. Hensikten er å bygge opp Afghanistans evne til å ta vare på sin egen sikkerhet. USAs afghanistanpolitikk er fullt ut forenlig med Fredsprisen, konkluderer statsministeren.

Stoltenberg sier videre at det er altfor tidlig å si hva den planlagte tilbaketrekningen av amerikanske styrker i 2011 vil bety for det norske bidraget.

– Norge gikk inn i Afghanistan sammen med sine allierte og vil gå sammen med dem ut av Afghanistan. Når det skjer, er det for tidlig å si, sier han.

– Fortjener prisen

Stoltenberg mener at Obama er en verdig og fortjent prisvinner.

– Hans viktigste bidrag er at han har fått til dialog og samarbeid for å løse store internasjonale spørsmål. Han tror ikke på alenegang, og dette kommer til uttrykk på mange områder, blant annet når det gjelder atomnedrustning, klima og forholdet til den muslimske verden, sier statsministeren.

Han fremhever at Obama allerede har lyktes på noen områder.

– Om han når helt fram vet vi ennå ikke, men det er krevende å peke på noen annen person som har gjort mer for freden det siste året, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.