MENINGER

Klima i endring - hva er faktorene?

Seniorteknologene i Tekna inviterer til klimaseminar med både skeptikere og forkjempere på foredragsholderlisten.
Seniorteknologene i Tekna inviterer til klimaseminar med både skeptikere og forkjempere på foredragsholderlisten. Bilde: Colourbox
8. okt. 2010 - 12:29

Av John Sverre Svendsen, leder i Tekna SET Klimastudiegruppe

Det ser ut til å være politisk enighet om at jordens økosystem er ute av balanse og at dette er menneskenes skyld.

Dette syn er i stor grad vitenskapelig basert, i den forstand at det var noen vitenskapsmenn som først slo alarm, og ved at FNs klimapanel med stort antall vitenskapsmenn klart har uttalt at klimaendringene er menneskeskapte.

Imidlertid mener en rekke andre vitenskapsmenn at det rår stor usikkerhet både om hva som foregår med klimaet og hvor eventuelle årsaker er å finne. De (klimaskeptikerne) hevder at CO2 har liten eller ingen innvirkning på den globale temperaturutviklingen og at den styres av faktorer langt utenfor menneskelig aktivitet og kontroll.

Dette kan være skiftende vindforhold, havstrømmer, solflekkaktivitet, endring i jordaksens helning, andre klimagasser som metan og vanndamp, samt faste partikler i luften. Deres syn er at det totale klimaspørsmålet er meget komplisert og oppfordrer til ydmykhet når det gjelder å trekke bastante konklusjoner.

Hvordan kan usikkerheten og uenigheten være så stor? Klimaskeptikerne mener at forklaring kan ligge i målingene: Hvor pålitelige er målingene av luftens gehalt av CO2 og temperatur globalt? Hvordan er måledata behandlet og korrigert for mulige feilkilder?

Er tilgjengelig data basert på samme norm med hensyn til for eksempel høyde, årstid, tidspunkt etc.? Er grafiske fremtidstrender ekstrapolert på basis av tidligere korttidstrender som derfor er tvilsomme?

Det er et stort problem at tilhengere og motstandere av konklusjonene i FNs klimapanel ikke ser ut til å nærme hverandre. Vi ønsker å sette fokus på de grunnleggende uenigheter i dette viktige tema. Vi ønsker i all beskjedenhet å bidra til å gi bevilgende myndigheter best mulig faglig grunnlag for sine beslutninger. Dersom kostbare tiltak settes inn på feil område, er dette bortkastede resurser som kunne vært benyttet til andre og viktigere formål

På denne bakgrunn inviterer Teknas faggruppe Seniorteknologene, i Klimastudiegruppens regi, til sitt årlige seminar med tittelen ”Klima i endring – hva er faktorene”, 14.oktober kl. 9:00 – 16:00 i Ingeniørenes Hus, Kronprinsensgate 17.

Som foredragsholdere har vi invitert en serie med kjente forskere som vil ta seg av følgende temaer:

  1. En oversikt over de faktorer klimaforskerne har identifisert som kan påvirke klimaet i større eller mindre grad;
  2. Den globale temperturutviklingen over tid – målte temperaturer i moderne tid, samt såkalte proxidata som er beregnet før målinger var mulige fra ca. år 1850;
  3. Relasjon mellom atmosfærisk temperatur og gehalt av CO2.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Det endelige seminarprogram med detaljer om forelesere vil bli publisert på Teknas hjemmeside.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.