KLIMA

Klif vil ha klimalov

Klif-direktør Ellen Hambro vil ha en egen klimalov som blant annet pålegger det offentlige å ta klimahensyn i beslutningsprosesser.
Klif-direktør Ellen Hambro vil ha en egen klimalov som blant annet pålegger det offentlige å ta klimahensyn i beslutningsprosesser. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Stein Jarle Olsen
18. mars 2011 - 08:04

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) frykter at unødvendige klimatiltak skyves frem i tid, og foreslår derfor at det settes ned et eget utvalg som skal "vurdere behovet for en egen klimalov".

Handlingsregel

Direktoratet vil at de langsiktige klimamålene skal brytes ned i utslippsmål for kortere perioder, i tillegg til en veiledende norm som angir hvor mye utslippene bør reduseres hvert år for å nå de langsiktige klimamålene.

– En "handlingsregel" for klimaet vil, på samme måte som handlingsregelen for bruk av oljepenger, redusere risikoen for at politiske beslutningstakere unnlater å foreta umiddelbart ubekvemme, men på lang sikt nødvendige prioriteringer, sier direktør Ellen Hambro i Klif til direktoratets nettsider .

Oversees

Econ Pöyry har på oppdrag fra Klif analysert langsiktige klimahensyn i offentlige beslutningsprosesser.

Konklusjonen er at klimahensyn blir neglisjert opp mot andre hensyn i investeringsbeslutninger.

Plikt

Klifs løsning er en lovbestemmelse som sier at det offentlige har plikt til å ta klimahensyn, i tillegg til å "synliggjøre hvordan hensynet til klimaet er vurdert og vektlagt i relevante offentlige beslutningsprosesser".

– Vi må velge de fremtidsrettede og klimavennlige løsningene når vi bygger i dag. Skoler, sykehjem, boligstrøk, veier anlegg, jernbane osv., er infrastruktur som skal stå i generasjoner. Når betong og asfalt først er stivnet utgjør det fysiske rammebetingelser for framtidens utslipp. En plikt til å utrede lavutslippsalternativer og til å synliggjøre dette vil i seg selv bidra til å legge til rette for at klimahensyn blir vektlagt, sier Hambro.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier til Dagens Næringsliv at han synes forslaget er spennende, og at departementet skal vurdere det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.