IT

– Klienten er kraftig nok

15. des. 2009 - 07:16

De som mener alt var bedre før tenker i hvert fall ikke på datakraft. Den legendariske minimaskinen VAX fra Digital Equipment hadde en ytelse på 1 MIPS (Millioner Instruksjoner Per Sekund).

Det er 1/1200 av hva en iPhone har og 1/80 000 av en moderne PC. Men tross dette handler ikke fremtiden om regnekraft lenger. Det har vi nok av.

Fremtiden handler om forbindelsen mellom verktøyet og datasenteret eller nettskyen. Introduksjonen av LTE vil bety en kraftig økning av nedslagsfeltet til nettdrevne tjenester og applikasjoner.

Mange applikasjoner til iPhone kjører allerede på en server og vi er bare i starten på denne utviklingen. Det tror teknologidirektøren i Fujitsu, Dr. Joseph Reger, som tenkte høyt foran europeiske journalister i München.Innovasjon

Reger synes det er fint med høyere ytelse på klientene, men det er ikke på maskinvaresiden utviklingen går raskest. Nå er det programvaresiden som utvikler seg raskest.

Virtualisering av datasenteret er det alle snakker om, selv om ikke mer enn rundt 15 prosent av alle servere er virtualisert.

– For noen år siden var det ikke mange som trodde at vi kunne kjøre databaser i virtualiserte miljøer. Nå gjør vi det med svært lite tap av ytelse og slike fremskritt gjør at jeg tror tallet på virtualiserte servere vil ligge på rundt 50 prosent i løpet av et par år, sier Reger.

Men uansett hvor flinke vi blir til å bygge trådløse eller fysiske nett tror ikke Reger at vi alltid vil være påkoblet.

– Uansett hvor mye vi er villige til å betale for nettilgang er det ikke realistisk at vi skal være koblet til nettet hele tiden. Selv om noen ser ut til å tro at det blir slik i fremtiden. Derfor må vi bygge applikasjoner som håndterer alle varianter av tilkobling. De må kunne fungere når brukeren ikke er koblet til nettet, de nå kunne fungere mot fysiske servere og mot virtuelle servere i en nettsky, sier Reger.Mange varianter

Det vil vokse frem et rikt utvalg av metoder for hvordan applikasjoner skal fungere i tilkoblet fremtid, tror han.

– Man kan ha alt på serveren og bare overføre skjermbildet til klienten. Eller programvaren kan være på klienten som er vanligst i dag, selv om det gjør at vi får veldig mye arbeid med vedlikehold. Et annet alternativ er at den kan lastes ned fra serveren til klienten når den trengs, eller rett og slett streames over. Det vil dukke opp mange alternativer, men jeg liker en modell hvor applikasjonen befinner seg på klienten og så sjekkes inn og ut av et serverbasert system. Det gir oss en meget fleksibel modell som fungerer under alle forhold, sier Reger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.