BYGG

Kleppa refser kommunene

Kommunal og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa
Kommunal og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa Bilde: Tove K. Breistein
Joachim Seehusen
15. sep. 2008 - 14:41

Ifølge en konsulentrapport fra Multiconsult, er det behov for 142 milliarder kroner de neste 10 årene for rehabilitering og vedlikehold av offentlige bygg.

Det finnes heller ikke nok planer for systematisk og forebyggende vedlikehold, slås det fast i rapporten.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa har lite til overs for kommunenes sviktende vedlikehold.

– En vanlig begrunnelse for å forsømme vedlikeholdet er mangel på driftsmidler. Men det er det samme som å bruke panelet til å fyre i ovnen for å holde varmen, sa Kleppa fra talerstolen.

Kritisk Kleppa

Hun pekte også på at det ikke var noe samsvar mellom vedlikeholdsstandarden og økonomien i kommunene.

– Det er nødvendig med ansvarsbevisste folkevalgte som tenker langsiktig, sa Kleppa til en forsamling på 130 deltakere der landets 430 kommuner og 18 fylkeskommuner hadde sendt til sammen fire politiske representanter til konferanse om vedlikehold.

– Det betyr nok at både KS og departementet må gjøre noe for å få opp interessen, sa Kleppa.

Hun avviser å endre lovverket, men sier at departementet nok må bruke mer tid på dette. – Det er jo tydelig at vi som privatpersoner er flinkere til å vedlikeholde våre verdier.

Rapporten

Rapporten til Multiconsult er bygget på data fra 10.000 bygg med til sammen 12 millioner kvadratmeter. Konklusjon: Tilstanden er dårlig.

To ambisjonsnivåer er brukt i rapporten, A og B.

Bevare verdier

For plan A, som rett og slett er definert som "verdibevarende vedlikehold" er behovet 142 milliarder kroner fordelt over to femårsperioder. Behovet er da 60 milliarder i første periode og 82 milliarder kroner i andre periode.

Utsetter

For det lavere ambisjonsnivået, plan B, kreves 94 milliarder kroner, fordelt med 60 milliarder i første periode og 34 milliarder i andre periode. Konsekvensene av å følge ambisjonsnivå B er at den del tiltak skyves framover i tid og kan dermed forårsake nye følgeskader, forringet estetikk, for dårlig innemiljø, økte energi- og renholdskostnader, heter det i rapporten. – Plan B er nok den mest realistiske, sa Olav Ulleren, administrerende direktør i KS, til forsamlingen på Vedlikeholdskonferansen der rapporten ble lagt frem.

Må etablere strategi

Multiconsult skriver også at med små årlige budsjetter er det umulig å gjennomføre større tiltak som strekker seg over flere år, men foreslår endret politikk fra kommunenes side:

– Det må etableres en vedlikeholdsstrategi med definert akseptnivå og med politisk forankring som grunnlag for vedlikeholdsplanlegging.

– Det må etableres et regime for synliggjøring av arealkostnader ved politiske vedtak, sentral så vel som i den enkelte kommune.

– Dette er et ansvar kommunene MÅ ta, jobben er ikke gjort godt nok frem til i dag, sa KS-leder Ulleren, og pekte på at det i kommuneloven er klinkende klart at kommunene har et ansvar for å forvalte og vedlikeholde kommunens verdier på en god måte.

Det går også frem i Multiconsultrapporten at tilstanden er noe bedre enn forventet sammenlignet med en tilsvarende rapport fra 2003. Men de som tror at kommunene er blitt flinkere til å vedlikeholde får en kalddusj i neste setning der det står at det er gjennomført en rekke nybygg og oppgraderinger som følge av nye krav.

Les også: 128 skoler stengt av Arbeidstilsynet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.