Kleppa lover fortsettelse

Byggekostnadsprogrammet blir videreført, sier Magnhild Meltveit Kleppa.
Byggekostnadsprogrammet blir videreført, sier Magnhild Meltveit Kleppa. (Bilde: Joachim Seehusen)
  • byggfou

Kleppa ba tidligere i høst styret i Byggekostnadsprogrammet om å komme med forslag til en ny og permanent FoU-institusjon for byggenæringen - en institusjon som kan erstatte det femårige Byggekostnadsprogrammet.

Til tross for denne invitasjonen har kommunalministeren ikke villet love en videreføring. Heller ikke i sin tale til deltakerne på Byggekostnadsprogrammets årlige felleskonferanse ga hun mer enn positive signaler om resultatene.

På direkte spørsmål fra Teknisk Ukeblad valgte hun likevel å slippe katten ut av sekken:

– Svaret er ja, det blir videreført, sier Kleppa.

– Det er alt for viktige erfaringer og kunnskap som er samlet til at det kan legges i en skuff. Men det er likevel for tidlig å si i hvilken form det blir videreført, sier statsråden.

Ambisiøs satsing

I den første skissen som er sendt til departementet ber styreleder i Byggekostnadsprogrammet, Petter Eiken, om 30 millioner offentlige kroner til oppstart. Han foreslår å organisere det nye senteret som en selvstendig og fri virksomhet som eies og finansieres av medlemmer som vil betale.

Senterets hovedoppgave skal være å utvikle og vedlikeholde en FoU-plan og strategi, initiere FoU-programmer, større satsinger og koordinere øvrige FoU-aktiviteter.

– Vi gleder oss over et politisk miljø som vil tenke nytt og gå nye veier for en næring som ikke er i stand til å ta de store grepene alene, sa Eiken til Teknisk Ukeblad da forslaget ble oversendt.

Les også:

Politisk styringsvilje

En rekke ledere i byggenæringen og forskning har kritisert regjeringen for å mangle interesse for byggenæringen, og for ikke å ta ansvar for den politiske styringen.

Sist ut var direktør Håkon Sannum i Multiconsult som i Teknisk Ukeblad sa at "ingen har tatt det politiske totalansvaret næringen fortjener å få."

– Hvis næringen etterlyser mer styring og helhet er det et viktig signal. Jeg må nok fundere mer på hvordan det skal følges opp, svarer Kleppa.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå