OLJE OG GASS

Klatret ombord i oljerigg

BORDER RIGGEN: Her henger Greenpeace-aktivistene på boreriggen Stena Don utenfor Grønlands kyst.
BORDER RIGGEN: Her henger Greenpeace-aktivistene på boreriggen Stena Don utenfor Grønlands kyst. Bilde: Greenpeace
Kjetil Malkenes Hovland
31. aug. 2010 - 12:01

I dag tok fire klatrere fra miljøvernorganisasjonen Greenpeace seg ombord i oljeriggen Stena Don.

Riggen opererer på vegne av britiske Cairn Energy og leter etter olje og gass utenfor Grønland.

Klatrerne har dermed brutt sikkerhetssonen på 500 meter, og boringen må stoppes.

– Politiet lyktes ikke

– De er under plattformdekket, der de har hengt seg opp i hengende telt, sier Truls Gulowsen i norske Greenpeace til Teknisk Ukeblad.

Greenpeace har bordet riggen Stena Don fra Cairn Energy med fire klatrere.
– De er under plattformdekket, der de har hengt seg opp i hengende telt, sier Truls Gulowsen i norske Greenpeace til Teknisk Ukeblad. NEKTER BORING: Fire klatrere fra Greenpeace har bordet riggen Stena Don utenfor Grønland. De vil hindre Cairn Energy i å lete etter olje og gass i sårbare havområder. Will Rose, Greenpeace

Politiet skal ha forsøkt å fjerne demonstrantene, men gitt opp.

– I begynnelsen forsøkte politiet å hente dem ned med noen lange kroker, men de har nå bekreftet at de ikke vil plukke dem ned uten at det kan skje på en sikker måte. Så sånn sett er dette vellykket, sier Gulowsen.

Nektes innsyn i beredskapen

Greenpeace har ikke fått innsyn i beredskapsplanene for området hvor leteboringen skjer, og frykter at disse er altfor dårlige.

Organisasjonen mener at norske myndigheter hittil ikke har tillatt boring i like farlig farvann som det Cairn Energy gjør på Grønland.

– De sier at de holder norsk standard. Men det finnes ingen norsk standard for boring i is, sier Gulowsen.

Frykter kappløp mot Grønland

Miljøvernere har protestert høylytt mot leteboringen utenfor Grønland. Men til liten nytte. Cairn har allerede funnet gass: Les saken her

Greenpeace frykter at flere funn vil sette fart på kappløpet om ressursene i de sårbare farvannene med mye is.

– Vi ser at behovet for å finne mer olje og gass jager oljebransjen til stadig nye og mer sårbare områder. Det viser kanskje at det er på tide å tenke nytt, sier Gulowsen.

– Må tenke seg om

Statoil har tidligere boret i disse farvannene, og koordinatoren deres mener det er mange farer som lurer i grønlandske farvann: Les saken her

– Dette er islagte farvann. Sjøisen legger seg snart. Det er vanskelig å rydde opp og stoppe ukontrollerte brønner i disse områdene. Derfor er boring i slike farvann inntil videre no-go også i Norge. Men Grønland lar Cairn Energy slippe til, et selskap som tar sjanser som andre ikke våger, sier Gulowsen.

Miljøbevegelsen har brukt oljeulykken i Mexicogolfen som argument også mot boring på Grønland: Les saken her

– Målet vårt er å si fra om at det er fullstendig uakseptabelt å bore i så sårbare områder. Vi håper å få utsatt boreplanene slik at Cairn Energy ikke får fullført letingen. Så kan de bruke vinteren på å tenke seg om, sier Gulowsen.

Ønsker Antarktis-regime

Greenpeace viser til traktaten som gir Antarktis et vern mot inngrep, og mener det bør komme en lignende avtale for de sårbare områdene i Arktis.

– Vi vil gjøre vårt beste for å beskytte Arktis mot oljeboring og den forurensingen det kan innebære. Vi vil ha bedre reguleringer, og et internasjonalt beskyttelsesregime for Arktis på samme måte som vi har for Antarktis. Antarktistraktaten beskytter mot inngrep, og sier at området skal være for fred, forskning og samarbeid. I Arktis kan et enkeltland tillate farlige boringer bare mot løfte om framtidige boringer, sier Gulowsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.