IKT

Klatrer fortsatt

Finn Halvorsen
10. des. 2004 - 10:00

Tre gründere forlot Sintef i 1996 og etablerte Chipcon AS. I dag teller bedriften 80 ansatte og omsatte i fjor for 120 millioner kroner med sine små radiobrikker for trådløs kortholdskommunikasjon.

Offensiv holdning

Bedriften, som holder til i Forskningsparken i Oslo, har helt fra starten hatt en meget offensiv holdning, og de har turt å utbasunere sine meget ambisiøse mål for hele verden.

I 1999 omsatte bedriften for 12,6 millioner kroner. Geir Førre gikk da ut med følgende mål: I 2005 skal omsetningen være oppe i 500 millioner kroner, og innen 2011 skal vi ha solgt en milliard enheter!

– Vi holder fast ved disse målene, sier Førre i dag. Han innrømmer at det kan bli tøft å innfri, men mener at veksten fra null til over 12 millioner de tre første årene trolig var like utfordrende.

– Vi spøkte tidligere med å få samme posisjon i markedet for RF-kommunikasjon som Intel har i PC-markedet. I stedet for "Intel inside " skulle det stå "Powered by Chipcon" på merkelappen. Nylig så vi det første eksemplet på akkurat det, sier Førre, og legger ubeskjedent til: Vi skal skape et industrieventyr i Norge.

Strategivalg

Førre fremhever to viktige og riktige strategivalg som grunn for at bedriften i dag faktisk er i lederposisjon internasjonalt.

– Vi gjorde et teknologiskift til CMOS to år før konkurrentene, og vi valgte å dreie fokus fra kundespesifiserte kretser til standard hyllevarekretser fra 1999. Dette reddet oss fra en omsetningsnedgang fra 2001 til 2002. Senere har vi opplevd at etterspørselen etter kundespesifiserte kretser nærmest er tørket ut. I dag er all vår utvikling rettet mot standardkretser.

Tro på ZigBee

Chipcon introduserte tidligere i år sin første ZigBee-brikke. ZigBee er i ferd med å etablere seg som en standard innen mange forbrukerprodukter og ulike styringer i hjemmet som lys, alarm, måleravlesning.

Førre har meget stor tro på rask vekst i ZigBee markedet. – Det er minst to grunner til det, sier han.:

– For det første får stadig flere hjem installert trådløse hjemmenett. Når slike nett først er etablert, er det enkelt å utvide med en rekke nye anvendelser. Det vil ta noe tid, men det kommer. Om ikke lenge vil vi se nett med hundretalls noder i hjemmet, sier Førre. Og det kan saktens komme godt med om han skal nå sitt milliard-mål.

Hvorfor tror han så ZigBee vil gå seirende ut av kampen om styringen i hjemmet?

– Rett og slett fordi ZigBee er den eneste relevante kommunikasjonsprotokollen for dette formålet. WLAN er laget for kommunikasjon av store mengder data mellom PC-er. Bluetooth er bare en kabelerstatter mellom ulike forbrukerprodukter, og kan dessuten ha maksimum syv noder i nettverket. Trekker vi i tillegg inn pris og strømforbruk, gir svaret seg selv, mener Førre.

Chipcon lanserte for øvrig en ny ZigBee-brikke på Electronica i München nylig, CC2430. – Det er samme brikke som CC2420 men med integrert mikroprosessor og flashminne som gjør den til markedets første SoC-løsning (System om Chip). Kunden etterspør i stadig større grad ferdige løsninger. Derfor legger vi nå også betydelige ressurser i programvareutvikling, sier Førre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.