DATATELE

Klart for villafiber i Oslo

Finn Halvorsen
22. feb. 2007 - 09:40

Dermed får etter hvert flere det samme tilbudet som Lyse Tele introduserte i Stavanger-området for noen år siden.

Ja, ikke bare i Stavanger, Lyse har per i dag inngått partneravtale med 27 bedrifter rundt om i landet. De fleste av disse er energiverk. Viken Fibernett er eneste private aktør. Men Lyse Tele er en av hovedaksjonærene i selskapet.

Luftig løsning

Beboere på Nordstrand fikk først tilbudet i Oslo.

- Etter hvert er vi også i gang med utbygging i flere villastrøk i Oslo. Vi har så langt ca 2500 signerte kontrakter, og 1000 av disse er under utbygging, sier daglig leder Lise Skarpås i Viken Fibernett.

Nettets hovednode ligger i Oslo sentrum. Derfra leier Viken nettkapasitet fra stamnettleverandører som for eksempel Hafslund eller TDC Song ut til egne noder i hvert utbyggingsområde.

- Herfra baserer vi oss på luftstrekk på eksisterende strøm- og telefonstolper. Vårt opplegg baserer seg også i de aller fleste tilfeller på luftstrekk inn til den enkelte bolig. Ganske enkelt fordi dette er langt billigere enn å grave, sier Skarpås.

Tester HDTV

Viken Fibernett vil i samarbeid med Lyse Tele lansere HD-fjernsyn i løpet av mars måned. Kanalpakken vil bestå av 3 – 5 kanaler. Antall HDTV-kanaler vil utvides etter hvert som det kommer flere innholdsprodusenter på banen. Dermed kan i alle fall noen flere av de bortimot 600 000 nordmenn som allerede har kjøpt HD Ready TV-apparater få utnyttet investeringen.

Allerede nå tester Lyse Tele og deres partnere HDTV hos 200 pilotkunder med den nye dekoderen, som blant annet har HDMI-utgang og diskbasert lagringsplass for inntil 160 GB eller 40 til 80 timer programopptak. Det er meningen at disse boksene skal være klare for levering i mars.

Også mobiltelefoni

Fiberkommunikasjon forbindes gjerne med triple-play, det vil si internett, TV og telefoni i samme pakke. Slik er det også med Lyse og Viken Fibernetts tilbud, som går under produktnavnet Altibox.

Men det stopper ikke der. Med konvergente telefoniløsninger beveger vi oss etter hvert over til multiplay over fibernett. Ett skritt i denne retningen er en nylig inngått avtale mellom Lyse og Network Norway. Denne skal sørge for sammenkobling av trådløse soner på en måte som vil smelte sammen fasttelefoni og mobiltelefoni.Også Vestfold og Grenland

Skagerak Energi etablerte ganske nylig datterselskapet Skagerak Fibernett AS. Også her vil Lyse Tele bidra med sin Altibox produktpakke. Selskapet blir dermed Lyses 28. partner.

- Vi har i dag 175 000 nettkunder i Vestfold og Grenland. I første omgang vurderer vi ulike områder med ca. 6 000 boenheter som det første feltet vi vil tilby tjenesten i, sier kommunikasjonsdirektør Thorleif Leifsen i Skagerak Energi.

Skagerak Fibernett vil i første omgang investere 160 millioner kroner i fiberutbyggingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.