Klart for USAs første havvindpark

Klart for USAs første havvindpark
FØRSTE HAVVINDPARK: Cape Wind planlegger den første havvindparken i USA. Illustrasjonsbilde. Bilde: Det norske veritas

Mens vindkraft til havs er i sterk vekst i Europa, har USA konsentrert seg om vindkraft på land.

Nå er et av flere skritt tatt for at amerikanerne skal få sin første havvindpark.

130 turbiner

I slutten av april godkjente Obama-administrasjonen Cape Wind project, etter at utviklerne har jobbet med prosjektet i ni år.

Cape Wind vil bygge USAs første offshore vindpark utenfor Massachusets, i Horseshoe Shoal, Nantucket Sound mellom øya Nantucket og fastlandet.

130 turbiner med en kapasitet på 420 MW skal forsyne tre fjerdedeler av byen Cape og øyene rundt med strøm.

DNV er med

Myndighetene krever at utviklere av offshore vindprosjekter leverer en bygge- og operasjonsplan, og at en uavhengig tredjepart er valgt til å verifisere og sertifisere strukturelle forhold.

Amerikanske myndigheter har bedt Det Norske Veritas (DNV) om å verifisere havvindparken.

– Cape Wind er svært viktig for USA og utviklingen av landets vind-industri til havs. DNV vil bruke sin lange ekspertise fra tilsvarende rolle i Europa og andre land til å gi USAs nye industri en god start, sier Knut Ørbeck-Nilssen, konserndirektør for divisjon Norge, Finland og Russland.

Stor prestisje

DNV legger ikke skjul på at de er stolte av oppdraget.

- Dette betyr stor prestisje for oss. Vi er stolte av å bli valgt til å kontrollere det første amerikanske prosjektet, Vi har amerikanske konkurrenter, så det er ekstra morsomt å bli valgt på bortebane, sier kommunikasjonssjef Svein Inge Leirgulen.

DNV får en uavhengig rolle gjennom hele Cape Wind prosjektet, og får i oppgave å være myndighetens øyne og ører.

Ny retning

– Vår rolle vil være å gjennomføre tredjepartsvurdering av design, inspeksjoner og andre verifikasjonsoppdrag, sier Ørbeck-Nilssen.

Det amerikanske energidepartementet forespeiler at offshore vindkraft skal stå for fire prosent av landets elektrisitetskapasitet innen 2030.

- Vi er i starten på en ny retning i USAs energihistorie, sier innenriksminister Ken Salazar ifølge wbur.org.

Utløse innovasjon

Tidligere i april ble Cape Wind Energy prosjektets bygge- og operasjonsplan godkjent.

– Vi er trygg på at dette kommersielle vindprosjektet til havs, som er nasjonens første, nå kan gå framover. Det vil utløse innovasjon og investering i landets infrastruktur, spesielt for fornybar energi, sier Michael Bromwich, som er direktør for det amerikanske myndighetsorganet Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement.