DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Klart for ny stormfull sesong med «Vinterveiens helter»

Den internasjonale seersuksessen med norske bilbergere returnerer på skjermen når kulda setter inn og lunefulle kjøreforhold truer.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
2. okt. 2020 - 15:12

Sesong 5 av «Vinterveiens helter»  har premiere torsdag 8. oktober kl. 21.00 på National Geographic.

Når vinteren rammer Norge, forvandles mange norske veier til isglatte, lunefulle og livsfarlige ferdselsårer. Bilbergerne Thord Paulsen (fra Odda), Bjørn Lægreid (fra Eidfjord), Jo Roger og Ole Henrik Blengsli (fra Overhalla) er vinterveiens helter i National Geographics dokumentarserie produsert utelukkende fra Norge. Under ekstreme forhold og gjennom lange netter holder de fire heltene veiene åpne.

I løpet av året sesong må heltene ut på en rekke farlige og ofte stormfulle bergingsoppdrag. 23 av dem er ulykker med digre vogntog, 15 av disse har utenlandske registreringsskilt.

Redningshelikopteret var tilknyttet Oseberg-feltet i Nordsjøen der Equinor er operatør.
Les også

Ber om å redusere produksjonen: : – Må sørge for minst mulig risiko

Høyere ulykkesrisiko for utenlandske vogntog

De ekstreme forholdene overrasker mange som ikke kjenner norske vinterveier. Dårlige og slitte dekk og manglende bruk av kjetting er ofte årsak til ulykker med vogntog.

Utenlandske tunge godsbiler har tre ganger så høy risiko for å bli involvert i eneulykker sammenliknet med norske tunge godsbiler viser en undersøkelse Transportøkonomisk institutt (TØI) utførte i 2016. I 2019 omtalte TØI rapporten som fortsatt aktuell.

– Myndighetene skjerpet vinterdekk-kravene i fjor, og innførte mulighet for å holde igjen vogntog ved grensen hvis de for eksempel har for dårlige dekk, forteller Bjørn Lægreid.

Administrerende direktør Gunvald A. Mortvedt sier at det er svært viktig for hele næringen å kunne levere hydrogenfergene fra et norsk verft og med mange norske leverandører.
Les også

Hydrogenferger bygges i Norge: – Viktigere enn folk er klar over

Ekstreme vinterforhold overrasker

Tilfeldigheter kan ofte være det som hindrer alvorlig frontkollisjon og personskader. Kjøretøys plassering etter en ulykke kan også skape farlige situasjoner for trafikk som passerer ulykkesstedet. Mange bergingsoppdrag er derfor farlige.

– I årets serie er det flere eksempler på at én ulykke skaper kjeder av farlige hendelser, forteller produsent Anders Askestad i ITV Studios Norway.

 Vogntog passerer ofte ulykkessteder i høy fart, trafikanter i kø gjør farlige forbikjøringer, ambulanser og nødetater har vanskeligheter med å komme forbi og frem, og brøytebiler blir stående fast ved ulykkesstedet slik at veier forblir usaltede og speilglatte, forklarer han. 

Ved fremtidig skredsikring kan Forsvaret komme til hjelp. Bildet er tatt i 2021 under opprydning og undersøkelser etter leirskredet i Gjerdrum.
Les også

Skredsikring: Nå kan Forsvaret komme til hjelp

Elsket av folket

I sesong 5 stormer det også for redningsmennene på det personlige plan. Jo Rogers sønn Ole Henrik på 23 år må ta ansvar for redningstjenesten når faren utsettes for en ulykke. Og Thord og Bjørn får testet vennskapet når de inngår et nytt samarbeid.

De modige heltene er populære også utenfor Norges grenser. Serien ble på kort tid en stor suksess og vises på TV i 74 land og på 30 ulike språk.

Ekstremværet Hans som rammet i august 2023, utløste skred som gikk gjennom et boligområde i Bagn i Valdres og ødela flere bygg.
Les også

Slår skredalarm: – Vi er ikke forberedt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.