KLIMA

Klart for ny klimarunde

VANSKELIG: Yvo De Boer, FNs klimasjef, annonserte i februar at han trekker seg fra stillingen, etter å ha ledet EUs arbeid med å få til en ny, bindende klimaavtale i fire år. Nå spørs det om nye møter kan hjelpe verden nærmere en avtale.
VANSKELIG: Yvo De Boer, FNs klimasjef, annonserte i februar at han trekker seg fra stillingen, etter å ha ledet EUs arbeid med å få til en ny, bindende klimaavtale i fire år. Nå spørs det om nye møter kan hjelpe verden nærmere en avtale. Bilde: Reuters
28. mai 2010 - 12:53

Verden går mot sitt varmeste år noensinne siden målingene startet. Men samtidig synker interessen for klimaspørsmål, og en ny klimaavtale er helt i det blå.

Det var en iskald vinter i Europa og USA i år, men 2010 kan bli det varmeste året på kloden noensinne siden målingene startet på 1800-tallet. Det viser de siste prognosene fra den britiske værtjenesten Hadley Center og National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA.

Rammeavtale

Mandag møtes representanter fra verdens land til en ny runde med klimaforhandlinger, et halvt år etter det mange mener var et fiaskomøte i København og et halvt år før det neste klimatoppmøtet i Cancun i Mexico.

– Det viktig nå blir hvordan rammeavtalen fra København kan implementeres i beslutningstekster som vi kan bli enige om i Mexico, som igjen kan være grunnlag for en bindende klimaavtale, sier den norske forhandlingslederen Audun Rosland til NTB.

Små forventninger

Men ingen har tro på at det blir noen løsning i Mexico.

– Vi er veldig klar over at vi ikke kommer til å få til en bindende legal avtale i Cancun til høsten. Så spørsmålet nå blir hvor langt vi kan komme på veien, sier Rosland videre.

Uroen vokser nå for at Obama-administrasjonen skal mislykkes med å få Kongressen til å gå med på omfattende utslippskutt, og for at Kina aldri kommer til å gå med på noen bindende avtale. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.