INDUSTRI

Klart for Norges største erstatningskrav

KONKURS? Store Norske Spitsbergen Kulkompani sliter med stort tap etter gruvebrannen i 2005.
KONKURS? Store Norske Spitsbergen Kulkompani sliter med stort tap etter gruvebrannen i 2005. Bilde: Veslemøy Nestvold
19. sep. 2007 - 08:21

Kravet til gruveselskapet Store Norske er det største norske krav om brannerstatning noensinne.

Advokat Johan Fredrik Remmen som representerer gruveselskapet, sier til Nordlys at selskapets totale krav beløper seg til noe over 800 millioner kroner.

Ikke enige

Det er satt av fire uker i Nord-Troms tingrett til behandling av saken. Saken har vært forberedt lenge, og forsøk på forlik har vært forgjeves.

Ifølge Remmen har det ikke vært mulig å bli enige om en del faktiske forhold som ikke har særlig betydning for erstatningsutbetalingen. Derfor vil rettssaken ta så lang tid.

Tilbud hemmelig

En rekke forsikringsselskaper deler på utbetalingen etter brannen. Den største og vanskeligste delen av erstatningen dreier seg om avbruddsforsikringen. Denne forsikringen skal dekke tapet som gruveselskapet hadde med at produksjonen var stanset i over åtte måneder.

Advokat Jan Jansen som representerer forsikringsselskapene vil ikke si hva selskapenes samlede tilbud er. Det får man ikke vite før mandag, ifølge Jansen.

Langvarig brann

Gruvebrannen i Svea Nord på Svalbard startet 30. juli 2005. Det gikk flere måneder før brannen ble slukket. Produksjonen kom i gang for fullt igjen 22. april i fjor. Ifølge etterforskningen har brannårsaken sammenheng med arbeidet med å sveise sammen noen plastrør, da det oppsto en kortslutning på grunn av svikt i et sveiseapparat.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.